Joegoslavië-Tribunaal verlaagt straffen hooggeplaatste Serviërs

Het Joegoslavië-Tribunaal heeft donderdag de straffen van drie hooggeplaatste Serviërs verlaagd. Ze waren veroordeeld wegens oorlogsmisdaden in Kosovo. De rechters hielden het oordeel dat politieke en militaire leiders in Belgrado de aanstichters waren van het etnische geweld in 1999 tegen de Albanezen, echter grotendeels overeind.

DEN HAAG - De berechting van de Joegoslavische oud-vicepremier Nikola Sainovic en drie generaals was een van de grootste en meest complexe van het Tribunaal. Het viertal werd in 2009 veroordeeld wegens de etnische zuiveringen in Kosovo tussen maart en mei 1999.


Servische eenheden voerden, na de start van de NAVO-bombardementen op Belgrado, een grote geweldscampagne tegen de Albanese meerderheid van Kosovo, toen een Servische provincie. Behalve de etnische zuivering van regio's, maakten leger en politie zich schuldig aan moorden, verkrachtingen en de vernietiging van moskeeën.


Behalve Sainovic werden ook de leger- en politiegeneraals Nebosja Pavkovic, Sreten Lukic en Vladimir Lazarevic door het Tribunaal schuldig bevonden. Een vijfde verdachte, oud-president Milan Milutinovic van Servië, werd echter vrijgesproken. De chefstaf van het Joegoslavische leger, Dragoljub Ojdanic, kreeg 15 jaar. Hij werd zomer vorig jaar vervroegd vrijgelaten.


In hoger beroep vernietigde het Tribunaal donderdag delen van de veroordelingen, onder andere wegens gebrek aan bewijs. Zo vonden de rechters dat van de 274 etnische Albanezen die vermoord werden in Gjakova, van slechts 13 was bewezen dat ze niet actief betrokken waren bij de strijd.


De vonnissen van drie van de vier veroordeelden zijn op enkele punten gewijzigd. De straf van Sainovic werd verlaagd van 22 tot 18 jaar. Die van Lukic, een hoge ambtenaar in de Kosovaarse hoofdstad Pristina, ging van 22 naar 20 jaar. Lazarevic, commandant van het legerkorps in Pristina, hoeft niet 15, maar 14 jaar te zitten. De straf van 22 jaar van legercommandant Pavkovic bleef gehandhaafd.


Advocaat Toma Fila van oud-vicepremier Sainovic reageerde opgetogen. 'Dit betekent dat hij volgend jaar weer thuis zal zijn.'


In Kosovo, dat sinds 2008 onafhankelijk is, reageerden etnische Albanezen negatief op de uitspraak. ''Dit is geen grote verrassing', zei Esat Dauti, inwoner van Pristina. 'Het Tribunaal heeft allang zijn betekenis verloren. Het recht heeft zijn loop niet gehad.'


Berechting vordert gestaag

Het Joegoslavië-Tribunaal heeft de zaken afgerond van 140 van de 161 aangeklaagden. De berechting van onder andere Srebrenica-verdachten Ratko Mladic en Radovan Karadzic moet nog worden afgerond. Een van de grootste vissen, de voormalige sterke man van Servië Slobodan Milosevic, is nooit veroordeeld. Hij stierf in 2006 in de gevangenis. De veroordeling drie jaar later van zijn oud-vicepremier Sainovic, werd door sommigen beschouwd als een postume veroordeling van Milosevic. Ook een veroordeling van Mladic en Karadzic zal dat effect hebben. Door de etnische zuiveringen in Kosovo moesten zo'n 800 duizend etnische Albanezen vluchten. Bij de massamoord in Srebrenica kwamen zo'n 8.000 moslims om.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden