Update

Joegoslavië-Tribunaal spreekt Gotovina vrij

Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag heeft de Kroatische hoofdverdachte Ante Gotovina vrijdag in hoger beroep vrijgesproken van de aanklacht van oorlogsmisdaden. De oud-generaal was vorig jaar in eerste aanleg veroordeeld tot 24 jaar cel voor zijn rol bij Operatie Storm.

Ane Gotovina. Beeld ap
Ane Gotovina.Beeld ap

Dat was de grootste etnische zuivering in één keer tijdens het conflict tussen de Serven en de Kroaten bij het uiteenvallen van Joegoslavië. De Kroatische president Franjo Tudjman liet zijn leger in 1995 in het offensief gaan tegen de Krajina-Republiek, de zelfgeproclameerde staat die de etnische Serven in een deel van Kroatië hadden opgericht.

Honderdduizenden etnische Serven werden verdreven of sloegen op de vlucht. Achtergebleven Servische bejaarden die niet meer konden vluchten, werden levend verbrand.

Geen bewijs
De rechters van de Kamer van Beroep kwamen echter tot de conclusie dat er geen plan van hogerhand was om de Serven te verdrijven. Volgens de VN-aanklagers waren Gotovina en Tudjman daarbij betrokken. De beroepsrechters vonden daar geen bewijs voor.
Gotovina was weliswaar op de hoogte van misdaden van ondergeschikten, maar er is volgens de beroepsrechters geen bewijs dat hij disciplinaire maatregelen heeft nagelaten.

Gotovina en zijn medeverdachte Mladen Markac worden na de nodige formaliteiten vrijgelaten. Hun vrijspraak werd met enorm gejuich onthaald door hun talrijke aanhangers op de publieke tribune. Voor veel Kroaten is Gotovina een nationale held die een deel van het vaderland heeft bevrijd van Servische opstandelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden