'Joegoslavië-Tribunaal heeft zeker bestaansrecht'

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de bevoegdheid 'elke maatregel' te nemen om vrede en veiligheid in de wereld te handhaven of te herstellen....

De oud-president van Joegoslavië noemde het Tribunaal meerdere malen onrechtmatig, omdat het Hof door de VN-Veiligheidsraad is opgericht en niet door de Algemene Vergadering van de VN. Hoewel Milosevic geen officiële motie wilde inbrengen - omdat hij het Hof niet erkent - vatten de rechters zijn beweringen toch als zodanig op.

De rechters benoemden eveneens drie amici curiae die deels de taken van Milosevic' verdediging vervullen. Deze 'vrienden van het Hof' proberen beweringen van Milosevic juridisch te onderbouwen. Afgelopen oktober brachten de amici, onder wie de Nederlandse advocaat Wladimiroff, voor het eerst argumenten in die kort daarna al door de rechters werden afgewezen. De schriftelijke motivering van dertien pagina's werd gisteren gepubliceerd.

Zo hadden de 'vrienden van het Hof' gevraagd de rechtmatigheid van het Tribunaal voor te leggen aan het hoogste juridische orgaan van de VN, het Internationaal Gerechtshof, omdat de Tribunaalrechters moeilijk over hun eigen bevoegdheden zouden kunnen oordelen.

Volgens de rechters behoort dat echter tot hun normale takenpakket, zoals eerder al eens was vastgesteld in de zaak-Tadic.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden