Joe Chaikin overwint afasie met Beckett

'folly - /folly for to - /for to - /what is the word - /folly from this - /all this - /folly from all this - /given - /folly given all this - /seeing - /folly seeing all this - /this - /what is the word - /this this -...

'What is the word': hoe zeg je zoiets. . .

Wie het juiste woord niet kan vinden, vervalt in gestamel.

Vlak voor zijn dood schreef Samuel Beckett bovenstaand gedicht voor zijn vriend Joe Chaikin. De Amerikaanse acteur en regisseur was in 1984 tijdens een derde open hartoperatie getroffen door een hersenbloeding en kon niet meer praten.

Met grote wilskracht lukte het Chaikin om zijn afasie en gestoorde motoriek zodanig onder controle te krijgen dat hij in 1989 kon optreden in een speciaal voor hem geschreven voorstelling van Sam Shepard en Jean Claude van Itallie.

Dit jaar neemt de 60-jarige Chaikin afscheid van het toneel. Dat doet hij met Texts for Nothing, een collage Beckett-teksten, waarmee hij in de jaren zeventig, vóór de hersenbloeding hem trof, in New York de Obie Award won. Dit keer wordt het een 'geënsceneerde reading' van de tekst, waar Chaikin een uur de tijd voor neemt, inclusief een korte pauze om op adem te komen: het lezen is heel vermoeiend omdat het een enorme concentratie vergt. Na de pauze toont Chaikin met het gedicht What is the Word hoe hij als acteur met afasie een tekst de baas is geworden die handelt over het tergend zoeken naar woorden.

In de regie van Nancy Gabor is Joe Chaikin reads Samuel Beckett te zien in Amsterdam (Felix Meritis, 15-19 februari), Rotterdam (Lantaren, 23-25 februari) en Antwerpen (DeSingel, 2-5 maart).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden