'Joden mogen zich niet langer betitelen als het uitverkoren volk'

JERUZALEM - De kogel is door de kerk. 'De Joden' mogen zichzelf niet langer 'het uitverkoren volk' noemen. Dat heeft een synode van bisschoppen uit het Midden-Oosten zaterdag bepaald. Ook moeten Joden volgens de slotverklaring van de synode afzien van 'bijbelse rechten' op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

Vreugde bij orthodoxe Joden na de beslissing van een rechtbank om ouders vrij te laten van kinderen die niet naar een school in een joodse nederzetting op de West Bank wilden gaan. Foto van juni 2010. Beeld null
Vreugde bij orthodoxe Joden na de beslissing van een rechtbank om ouders vrij te laten van kinderen die niet naar een school in een joodse nederzetting op de West Bank wilden gaan. Foto van juni 2010.

De bisschoppen riepen in Vaticaanstad ook op een eind te maken aan de omstreden bouw van Joodse huizen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. Veel religieuze joden zien de door Israël bezette Westbank, land dat zij steevast 'Judea en Samaria' noemen, als door 'God aan hen beloofd'.

Dat klopt niet, menen bisschoppen uit de regio. In de woorden van aartsbisschop Bustros van de Grieks-melkitisch-katholieke kerk klinkt dat zo: 'Israël mag niet langer het concept gebruiken van een beloofd land of een uitverkoren volk, om het bouwen van nieuwe nederzettingen te legitimeren.'

Nog een saillante uitspraak van Bustros: 'Wij christenen kunnen niet langer spreken van het beloofde land voor het Joodse volk. Er ís niet langer een uitverkoren volk. Alle mannen en vrouwen uit alle landen van de wereld zijn het uitverkoren volk geworden.'

Benarde omstandigheden
De bisschoppen bespraken in Rome vooral de benarde omstandigheden waaronder christenen in het overwegend islamitische het Midden-Oosten moeten leven. Buiten Egypte, waar tussen de 6 en 11 miljoen koptische christenen wonen, leven er in de Arabische wereld zo'n 3,5 miljoen christenen. In sommige landen (Libanon, Israël) kunnen christenen vrij openlijk voor hun geloof uitkomen, in andere landen (Saoedië-Arabië) is dat zo goed als onmogelijk.

De bisschoppen zien een 'christelijke diaspora': christenen trekken weg, richting Europa of Amerika.

Veroordeeld
In de slotverklaring van de synode riepen de kerkleiders hun kuddes op have en goed niet te verkopen, en te blijven. 'Dat is vitaal voor hen die willen blijven, maar ook voor hen die op een dag willen terugkeren.' Ook werden terrorisme, antisemitisme en discriminatie tegen christenen veroordeeld.

En - curieus misschien voor christelijke kerkvaders uit een zwaar islamitische regio - ook de 'islamofobie', de 'overtrokken angst voor de islam', werd veroordeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden