Joden boos over zaligverklaring 'muze' Mel Gibson

De Anti-Defamation League (ADL), een joodse organisatie die strijdt tegen antisemitisme, is ontstemd over de komende zaligverklaring van de de Duitse mystica Anna Katharina Emmerich (1774-1824)....

De ADL had eerder kritiek op vermeende antisemitische tendenzen in Gibsons film. Nu paus Johannes Paulus II Emmerich zondag in het Vaticaan zaligverklaart, krijgen haar 'antisemitische geschriften' helaas opnieuw aandacht, zei rabbijn Gary Bretton-Granatoor van de ADL vrijdag. 'De timing is ongelukkig en bijzonder schadelijk.'

Door de populariteit van de film en daardoor van de geschriften van Emmerich krijgen joden volgens de rabbijn opnieuw te maken met de aloude aanklacht dat zij de Zoon van God hebben vermoord. De invloed van de Duitse mystica op The Passion of the Christ is vooral te zien in scènes waarin de duivel voorkomt en die waarin Maria het bloed van haar zoon na diens geseling met een doek opneemt.

Behalve Emmerich verklaart de paus ook de Oostenrijkse keizer Karel I en twee Franse religieuzen en een Italiaanse non zalig. Karel, achterneef van keizer Frans Jozef, werd troonopvolger na de moord op aartshertog Frans Ferdinand, de directe aanleiding tot het begin van de Eerste Wereldoorlog. In 1916 besteeg hij de troon. Hij streefde tevergeefs naar een afzonderlijke vrede om de Oostenrijkse deelname aan de oorlog te beëindigen.

Na een mislukte poging om zijn keizerrijk tot een bondsstaat om te vormen, deed hij in 1918 afstand van de troon. Ook twee pogingen in 1921 om door een staatsgreep in Hongarije de Habsburgse monarchie te herstellen, slaagden niet. Karel werd naar Madeira verbannen, waar hij in 1922 stierf.

Na zijn dood ontstond de Gebedskring van keizer Karel voor de vrede van de volkeren, die in 1963 kerkelijke erkenning kreeg. De huidige voorzitter is de aartsconservatieve Oostenrijkse bisschop Kurt Krenn, die donderdag bekendmaakte dat hij op verzoek van de paus aftreedt in verband met een seksschandaal op de priesteropleiding van zijn bisdom St. Pölten. De Oostenrijkse krant Die Presse meldde deze week dat Krenn zondag tijdens de zaligverklaring de paus niet op het altaar mag assisteren maar plaats moet nemen in het 'bisschoppenvak'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.