Jochem Uytdehaage een vedette (3X)

In Utrecht hadden ze al plannen om de Vechtsebanen om te dopen in de Jochem Uytdehaage-ijsbaan. Ze wilden er ook een Uytdehaagestraat....

Om met de praktische bezwaren te beginnen: je zult maar in de Jochem Uytdehaagestraat wonen en in Parijs of Rome een prachtige vrouw je adres in het oor fluisteren. Hoor je nooit meer wat van.

Jochem Uytdehaage staat nu op dezelfde hoogte als Hjalmar Andersen, Fred Anton Maier en Ard Schenk: EK, WK en Olympisch goud in één seizoen. Maar ondertussen krijg ik de gedachte dat die jongen het allemaal nog maar eens moet bewijzen niet uit mijn hoofd. Absurd, maar waar.

Ik pak een mooi stuk wit papier, en schrijf honderd keer 'Jochem is een vedette'. Helpt niet. 'Uytdehaage kampioentje', schreeuw ik door het trapgat. Effect nul. Doe even normaal, zegt mijn vrouw, die met Jochem dezelfde problemen heeft als ik: Het wil er bij haar ook nog niet in dat hij al thuishoort in het rijtje van de allergrootsten.

(De bar van een Fries hotel. De avond is al lang en de nacht wordt angstig kort. Naast mij zit Ard Schenk. Naast Ard Schenk zit Kees Verkerk. Ik heb het bange vermoeden dat ik al lig te dromen, want het lijkt me sterk dat ik écht naast de grote Schenk en de grote Verkerk aan de bar zit. 'Vier Irish coffee', zegt Ard Schenk plotseling tegen de barjuffrouw. 'Voor mij ook vier Irish coffee', zegt Kees Verkerk. Schenk en Verkerk drinken hun Irish coffee's in vier grote slokken leeg, zoals huurmoordenaars in cowboyfilms hun whisky achterover kantelen. Dan staan ze langzaam op: tijd om te gaan. Vedetten. Kampioenen. Helden.)

'Hij begint te schuimen', zei Herbert Dijkstra tijdens de tien kilometer van Uytdehaage, zoals je een Formule I-verslaggever wel eens hoort opmerken dat hij begint te roken. 'Hij begint te roken. Dat ziet er niet best uit.' Het leek er even op dat Dijkstra het over de Uytdehaage melkmachine had, een goed product met als enige makke schuimvorming in het hogere toerenbereik.

Jochem Uytdehaage is goed, vermoedelijk is hij zelfs de beste schaatser die we hebben gehad. Hij rekent vantevoren uit welke tijd hij moet rijden om te winnen, en die rijdt hij dan. Klaar. Daarna maant hij het publiek tot stilte, anders kan zijn grootste concurrent zich niet concentreren op zijn bij voorbaat kansloze missie.

Dat is het hem. Jochem is te goed.

Toen Jochem Uytdehaage nog een schaatser was wiens naam iedereen verkeerd schreef, viel het niet zo op dat hij meestal verloor. Het waren geen dramatische, maar logische nederlagen. Toen hij begon te winnen, viel het ook niet zo op. Want het waren geen dramatische, maar logische zeges.

De meest geliefde kampioenen uit de sportgeschiedenis zijn de kampioenen die dramatisch kunnen winnen of verliezen en in wier prestaties logica en voorspelbaarheid ontbreken. De grote schaatser Jochem Uytdehaage lijkt nog te veel op de grote wielrenner Miguel Indurain. Die werd ook altijd bij het begin van de Tour de France al hartelijk gefeliciteerd met zijn aanstaande zege.

Ik raad Jochem aan om het volgende seizoen, als er toch niets op het spel staat, geheel in het teken te stellen van het grote verliezen. Een paar mooie, dramatische nederlagen zullen zijn imago cachet geven en een Mensch van hem maken. Een valpartij in gewonnen positie, prima. Een zweepslag in de laatste bocht, een schokkende ineenstorting in zeeën van schuim: uitstekend. (Herbert: 'Zo heb ik 'm nog nooit zien schuimen.') Wat dan ook, als we maar weten dat het ook kan misgaan bij Jochem.

In de daaropvolgende jaren kan de kwetsbare held met een gerust hart alles winnen wat er te winnen valt en gaan werken aan zijn onsterfelijkheid.

Is dat gelukt, dan kunnen ze in Utrecht de plannen uit de koelkast halen voor het Uytdehaagestadion aan de Uytdehaagestraat - Uytdehaageviaduct over, driekwart Uytdehaagerotonde, Jochemdreef op langs het Salt Lake City-plein en door de Turijntunnel naar de Goud!-wijk. Wellicht kan Utrecht tegen die tijd gewoon worden omgedoopt tot Uytdehaage. Daarvoor is het nu nog te vroeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden