Jobhopper staat met lege handen 'Kijk eerst of je iets anders kunt doen waar je nu zit'

Vooral onder jongeren is jobhoppen populair. Maar mogelijkheden om nieuwe ervaringen op te doen zijn er bijna niet meer. In de crisis stokt de doorstroom.

Het aantal 'jobhoppers' is de laatste vijf jaar hard gedaald; met ruim 40 procent. Door de onzekerheid op de arbeidsmarkt durven mensen met een vast contract minder snel de gok te wagen van baan te wisselen. Jonge werknemers balen van beperkte doorgroeimogelijkheden.


'Er is gewoon geen werk, dan valt er niets te hoppen', zegt arbeidseconoom Joop Schippers. Bijna 290 duizend mensen wisselden in 2012 van baan, in 2008 waren dat er nog ruim 500 duizend. De sterkste daling van het aantal jobhoppers was in 2010.


'Je ziet de ontwikkelingen in de economie duidelijk terug in deze cijfers', zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 'In 2009 sloeg de crisis toe en liep de werkloosheid op. Het aantal vacatures liep tegelijkertijd terug. Jobhoppen is dan niet aantrekkelijk. Je begint weer met een jaarcontract, met alle onzekerheid van dien.' Medio 2008 was er voor bijna iedere werkloze een vacature, nu zijn er zes werklozen per vacature.


Uit het Nationale Werkonderzoek 2012 van Jobtrack en Intelligence Group bleek dat ruim 40 procent van de Nederlanders door de crisis niet van baan durft te veranderen.


Vooral werknemers in de leeftijdsgroep van 35 tot 45 jaar wisselen minder vaak van baan. Dat aantal daalde sinds 2009 met de helft. 'In die leeftijdscategorie hebben relatief veel mensen een vast contract. Bovendien hebben ze vaak verantwoordelijkheden als een huis en een gezin. Ze vinden het een te groot risico het vaste contract op te geven', zegt Van Mulligen.


Het gebrek aan jobhoppers vormt een probleem voor werkzoekenden, stelt DeBroekriem, een organisatie die jonge werklozen ondersteuning biedt. 'We merken dat jonge mensen met een vast contract terughoudend zijn bij het maken van een carrièrestap, ook als ze eigenlijk ontevreden zijn over hun werk. Dat is niet alleen nadelig voor hun persoonlijke ontwikkeling, maar zet ook een rem op de doorstroming op de arbeidsmarkt', zegt oprichter Pieter Tiller.


To hop or not to hop

Kira (28) had na haar afstuderen in 2008 elk jaar een andere baan. Haar huidige baan sprak aan, omdat haar baas haar tijdens het sollicitatiegesprek mooie doorgroeimogelijkheden voorspiegelde. Bijna drie jaar verder blijkt dat hij die vooruitzichten te rooskleurig heeft voorgesteld.


'Een vast contract is fijn in deze tijd, maar inspirerend werk met interessante doorgroeimogelijkheden vind ik belangrijker.' Tussen haar afstuderen en haar huidige baan nam ze wel eens ontslag zonder dat ze uitzicht had op nieuw werk. Dat zou ze nu niet meer doen. 'Maar voor mijn ideale baan, ook al is hij tijdelijk, neem ik zonder meer ontslag.'


Beleidsmedewerker bij de gemeente Haarlemmermeer Martijn van der Linden (30) kiest voor zekerheid. Door de situatie op de arbeidsmarkt is hij bang om zonder werk te komen zitten. 'Daarom zoek ik nu intern naar nieuwe uitdagingen, dat kan ook voldoening bieden', zegt Van der Linden. Zijn werkgever kan nog geen toezeggingen doen over doorgroeimogelijkheden, maar heeft interne mobiliteit hoog op de agenda gezet.


'Ik heb rondgekeken buiten de gemeente, maar heb het opgegeven omdat er gewoonweg te weinig werk is in mijn branche.' Van der Linden werkt bij de afdeling wonen van de Haarlemmermeer. Ook al kan hij eigenlijk niet doorgroeien, de stap om buiten de deur te kijken is nu te groot. 'De zekerheid van een vast contract is dan wel minder dan voorheen, het is toch zekerder dan een jaarcontract', zegt hij.


Als je werkgever bevalt, maar je functie binnen het bedrijf geen voldoening meer geeft, loont het de moeite om intern te kijken naar groeimogelijkheden, adviseert vacaturesite StepStone. 'Het is erg belangrijk om ergens te werken waar je het naar je zin hebt. Heb je die werkgever al gevonden, maar de positie nog niet, kijk dan wat je mogelijkheden binnen het bedrijf zijn.'


Het gebrek aan doorgroeimogelijkheden vormt voor jongere werknemers een probleem, nu oudere werknemers ook langer op hun plek blijven zitten.


Tweede advies: houd de markt in de gaten. Als je toch op zoek gaat naar ander werk, is het belangrijk te weten welke branches floreren en welke het juist zwaar hebben. Beperk op die manier zo veel mogelijk de risico's die het opgeven van een vast contract met zich kunnen meebrengen.


'Volg daarom het nieuws, lees kranten en bespreek het vooral ook met je netwerk', zegt een woordvoerster van StepStone.


Het is ook belangrijk dat je goede referenties hebt. Uit onderzoek van banensite Jobtrack is gebleken dat jongeren graag zo veel mogelijk ervaring willen opdoen in korte tijd. Jobhoppen hoort daarbij.


Het is belangrijk om aan elke nieuwe werkgever helder te kunnen uitleggen waarom je steeds bent weggegaan. Het kan namelijk een gefronste wenkbrauw opleveren als je erg vaak van baan bent gewisseld. Het is ook van belang om te kunnen laten zien dat je een waardevolle bijdrage hebt geleverd aan het bedrijf en dat je op goede voet vertrekt.


Volgens Jobtrack is er in de zomer een relatief groot aanbod van banen. Daarbij zijn veel mogelijke sollicitanten op vakantie. Het moment om je kans te grijpen dus. Bovendien biedt de lange zomervakantie de uitgelezen kans om cv en brief tot in de puntjes te verzorgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden