Job Cohen hamert opnieuw op verbinden

De middenklasse dreigt uiteengescheurd te worden in een ‘economie van de onderkant’ en een ‘economie van de bovenkant’. Job Cohen waarschuwde vrijdag in Leeuwarden in zijn eerste grote lezing als beoogd PvdA-lijsttrekker dat de ‘brede middenklasse van beide kanten steeds meer onder druk komt te staan’.

Van onze verslaggever

‘Een verschijnsel dat in de Verenigde Staten al veel langer aan de gang is, en heeft geleid tot een uitholling van de middenklasse’, zegt Cohen. ‘Mijn centrale uitgangspunt is allereerst dat verbinden, het bevorderen van de samenhang, essentieel is.’ Het verhaal van de nieuwe PvdA-leider lijkt toegesneden op de linkse kiezer, die bij vorige verkiezingen steeds vaker voor de SP koos.

Veerkracht

Niet alleen vanuit maatschappelijk oogpunt, ook uit economisch perspectief is samenhang noodzakelijk, aldus Cohen. ‘Met elkaar delen, onderlinge verbinding en betrokkenheid zijn niet alleen een teken van beschaving, maar ook een voorwaarde voor economische veerkracht.’

Cohen zet overduidelijk de politieke lijn voort die zijn voorganger Wouter Bos kort voor zijn aftreden in de Den Uyl-lezing koos. Bos nam daarin afstand van Wim Koks ‘afschudden van de ideologische veren’ in 1995. Cohen is vaak bekritiseerd omdat hij ‘de boel bij elkaar’ wilde houden, bijvoorbeeld in de nasleep van de moord op Theo van Gogh. Hij haalt partij-icoon Den Uyl aan, die 25 jaar geleden daar al een lans voor brak, zij het op sociaal-economisch vlak.

Cohen zet zich in felle bewoordingen af tegen het financiële kapitalisme, dat in zijn analyse de oorzaak van de kredietcrisis was. ‘De erkenning dat het internationale financiële systeem niet deugt, is fundamenteel.’ Bonussen, een mentaliteit van hebzucht, vergaande deregulering – Cohen heeft er geen goed woord voor over.

De PvdA moet zich sterk maken voor zelfstandigen zonder personeel, vindt Cohen. ‘Zij horen wel onderdeel te worden van bescherming en zekerheden die wij anderen wel bieden in onze verzorgingsstaat.’

Job Cohen (ANP) Beeld
Job Cohen (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden