João Ricardo Pedro, Deborah Levy, Patrick Modiano en andere net verschenen titels

Het opwindende leven van rechercheur Grace, het afgeknotte leven van de zus van João Ricardo Pedro, levenslessen van filosofen en andere net verschenen titels.

Kaft van Trilogie van een beginnend schrijverschap

Triologie van een beginnend schrijverschap -  Patrick Modiano

Querido, €19,99

Ofschoon de carrière van Patrick Modiano (1945) begon in 1968, worden nu drie van zijn romans uit de jaren 1988-1993 gebundeld onder de titel Trilogie van een beginnend schrijverschap. De winnaar van de Nobelprijs 2014 schrijft daarin overigens wel over een beginnend schrijver. Diens familiegeschiedenis, die is verbonden met de Duitse bezetting van Parijs, is dan ook nooit ver weg. Edu Borger vertaalde al eerder Verdaagd verdriet en Hondenlente, en speciaal voor deze bundeling vertaalde Paul Gellings de roman Fleurs de ruine (1991) onder de titel Bloemen en puin.

Warme melk - Deborah Levy

De Geus, €19,99

Een verstikkende moeder-dochterrelatie, die een kookpunt bereikt wanneer de twee naar Zuid-Spanje afreizen, schreef Hans Bouman eerder in de Volkskrant over het intense Hot Milk van Deborah Levy (1959), vorig jaar genomineerd voor de Man Booker Prize, nu vertaald door Astrid Huisman en Roos van de Wardt: Warme melk. Het begint in Almería, Zuid-Spanje. Dochter Sofia heeft haar laptop op de betonnen vloer van een strandtent kapot laten vallen. In de kamer naast haar ligt haar verlamde moeder onder een klamboe. 'Ze zal wakker worden en roepen: 'Haal eens water voor me, Sofia!', en dan zal ik water voor haar halen en zal het altijd het verkeerde water zijn.'

Onderweg - João Ricardo Pedro

Signatuur, €17,99

De eerste roman van João Ricardo Pedro (1973), Jouw gezicht zal het laatste zijn, werd overrompelend genoemd. De opvolger verscheen vorig jaar en is nu als Onderweg vertaald door Kitty Pouwels. De Portuees João reconstrueert het leven van zijn zus Marta, als er van deze kunststudent na de grote treinramp in Noord-Portugal van 11 september 1985 niets resteert dan een rugzak met haar tekeningen.

Verzamelde gedichten  - Anton Gerits

Wolf Legal Publishers, €34,95

Van de antiquaar en schrijver Anton Gerits (1930) verschenen de Verzamelde gedichten, met verzen uit de periode 1947-2015. Uit de bundel Landschapsbeheer: 'In verten die ik niet meer zie/ rees als een kathedraal van hoop/ de stem die mij naar elders riep/ naar waar ik zijn kon wat mij hier/ het licht brandschilderend beschreef/ op de gesleten stenen vloer/ waaronder ligt bewaard wat eens/ stond als een kathedraal van hoop.'

Amor fati - Filosoferen tegen het einde - André de Vries en Erno Eskens

ISVW, €19,95

Wat heb je nu echt aan filosofie als het er op aankomt, in het leven, bijvoorbeeld omdat je doodgaat? De in 2015 aan botkanker overleden filosoof René Gude zei en schreef er veel over. Gude was directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden, waar hij werd opgevolgd door Erno Eskens. Ook Eskens buigt zich over de vraag die zijn voorganger bezighield. In Amor fati - Filosoferen tegen het einde is de briefwisseling afgedrukt die Eskens met filosoof André de Vries begon nadat in de zomer van 2016 bij de laatste prostaatkanker werd geconstateerd. Wanneer is je leven geslaagd? Kun je de filosofie gebruiken om zo'n ziekte een plek te geven of beter te begrijpen? Prachtig boek (en tevens een ode aan de brief).

De razende republiek  - Niek Pas

Prometheus, €15

In 2007 verscheen Geschiedenis van Frankrijk in een notendop, waarin Niek Pas de geschiedenis van het land van de Tour, de wijnen, de revolutie en de zon handzaam op een rij zette. Sindsdien is wel weer het een en ander gebeurd. Deze week ligt een herziene uitgave in de winkel, met een nieuwe titel: De razende Republiek. Het laatste hoofdstuk is uiteraard gewijd aan de presidentsverkiezingen van 2017 en de achtste president van de Vijfde Republiek, Emmanuel Macron.

Zwemmen in de Oceaan - Miriam Rasch

De Bezige Bij, €19,99

Wat betekent het om mens te zijn in een door data geregeerde wereld? Literatuurwetenschapper en filosoof Miriam Rasch, winnaar van de Jan Hanlo Essayprijs Klein 2015, verdiept zich in die vraag in Zwemmen in de oceaan, een bundel van twaalf essays over internet, literatuur, filosofie en over Miriam Rasch zelf. 'Deze essays willen een filosofisch tegenwicht bieden aan het menselijk-industrieel complex van Silicon Valley, waarin we allemaal meedraaien als vlees in een gehaktmolen, à euro 3,50 de kilo.'

Naar bed, naar bed - M.J. Arlidge

Meulenhoff, €19,99

Vergeleken met operaliefhebber Morse en de brave inspecteur Barnaby is rechercheur Helen Grace van een geheel andere orde. De liefhebber van seksuele spelletjes is een eigengereide speurneus, die nu al in zes spannende en opwindende delen van M.J. Arlidge actief is. In Nederland zijn er nu vijf van vertaald, waarvan Naar bed, naar bed de laatste is. Er wordt een lijk gevonden in een nachtclub in Southampton, en laat dat nu net een etablissement zijn waar ook Grace privé weleens pikante avondjes beleeft. Dat laatste hangt ze niet aan de grote klok, maar het bemoeilijkt haar werk als rechercheur natuurlijk wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden