Jini uit de fles

'OOIT geprobeerd een printer aan te sluiten op een computer?' De Amerikaan Scott McNealy wacht het antwoord niet af. Dat is ook niet nodig, want het zaaltje computerexperts begint proestend te lachen....

Het tafereeltje speelde zich twee maanden geleden af in Zürich en McNealy vroeg het niet zomaar. Hij is de baas van computerbedrijf Sun Microsystems dat aan de weg timmert met softwaretaal Java en sinds kort met het veelbesproken Jini. Deze systemen beloven een einde te maken aan het geworstel met weigerachtige computers en hun ondoorgrondelijke aanhangsels.

Java is een vier jaar oude computertaal die aan de wortels knaagt van het besturingsprogramma Microsoft Windows. Gisteren kwam de flink opgeklopte introductie van Jini, de slagroom op die Javaanse pudding.

Ofschoon Jini pas zes maanden geleden uit de fles kwam, heeft ze al een schare bewonderaars, zo bleek gisteren in San Francisco. Liefst 37 wereldspelers uit de elektronica- en computerindustrie hebben aangekondigd Jini te omarmen, waaronder Nokia, Kodak, Ericsson, IBM, Bosch, Philips, Toshiba en Sony.

Een printer met Jini meldt zichzelf aan als hij wordt aangesloten op een computer of een netwerk. Hij vertelt alle andere Jini-apparaten op het netwerk wat hij kan. Die kunnen vervolgens van zijn diensten gebruik maken. Dat is heel wat anders dan Windows, waarbij eerst een printer moet worden uitgekozen om die vervolgens met een zogenoemde driver te installeren - iets dat nogal eens mislukt.

Jini beperkt zich niet tot computer-apparaten. Ook een digitale videorecorder kan worden aangesloten op het netwerk, zodat de consument in de toekomst wellicht zijn zaktelefoon gebruikt om thuis een film op te nemen.

Vandaar de interesse van elektronicabedrijven als Philips en Sony die vorige week aankondigden hun HAVi-technologie voor samenwerkende huis-elektronica te koppelen aan Jini. Het is een unieke alliantie tussen de elektronicabranche en de computerindustrie, en een belangrijk signaal dat de lang aangekondigde convergentie tussen die twee bedrijfstakken werkelijkheid wordt.

'Het is inderdaad een belangrijke stap voorwaarts. Ik kan me voorstellen dat mensen het zien als een revolutie', zegt Philips' senior vice president allianties, Chris Gopala. 'Er ontstaan nu mogelijkheden die nooit hebben bestaan', vult systeem-directeur Eddy Odijk aan.

Zelfs een auto kan worden verbonden met een netwerk, zegt Martien van Steenbergen, Java-ambassadeur bij Sun. Een auto kan een garage bijvoorbeeld laten weten dat er problemen aankomen en iedereen waarschuwen.

Niet toevallig lanceerde Microsoft drie weken geleden zijn eigen oplossing voor de spraakverwarring tussen computers en hun aanhangels. Ook Microsoft stelt nu voor om in ieder apparaat software te bouwen, zodat apparaten elkaar automatisch herkennen. Uiteraard gebruikt Microsoft hiervoor (uitgeklede) Windows-software.

En natuurlijk presenteerde ook Microsoft zijn aanhangers. Bijna dertig bedrijven ondersteunen het Windows-model, vrijwel alle afkomstig uit de computerbranche, zoals Compaq, Dell, Cisco, 3Com en Hewlett-Packard.

Microsoft ziet de toekomst van het nieuwe systeem vooral op het kantoor. Pas veel later volgt automatisering van de woonkamer. 'Dit is een traject van hele lange adem. Het kan wel drie tot vijf jaar duren voordat de consument apparatuur kan kopen waar de technologie in zit', zegt Microsoft manager Hans van der Meer.

Welk systeem is het beste? In het Microsoft-systeem is altijd een Windows-computer nodig ('in de meterkast bijvoorbeeld'), terwijl Jini-apparaten zonder computer-met-besturingssysteem kunnen werken. Maar verder zal de consument het verschil niet merken, verwacht Van der Meer. 'Het zal de consument worst zijn', zegt hij met on-Microsoft-achtige bescheidenheid.

Nog bescheidener klinkt zijn voorspelling dat Microsoft misschien Jini zal accepteren, 'en stukken Java meebouwt om met Jini-producten te kunnen communiceren'.

De geest is duidelijk uit de fles.

Lucas van Grinsven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.