NieuwsHongkong

Jimmy Lai, prominente criticus van China, opgepakt in Hongkong

De politie in Hongkong heeft een vooraanstaand lid van de pro-democratiebeweging opgepakt. Het gaat om Jimmy Lai, oprichter van de activistische krant Apple Daily.

Jimmy Lai werd al gezien als een van de belangrijkste doelwitten van een nieuwe Chinese veiligheidswet.Beeld AP

De 72-jarige mediatycoon werd gearresteerd op basis van de omstreden nieuwe veiligheidswet, die begin vorige maand door Beijing aan Hongkong werd opgelegd. Volgens de Hongkongse politie wordt hij verdacht van het samenspannen met buitenlandse mogendheden, waarvoor hij tot levenslang kan krijgen. Het gaat om de meest geruchtmakende arrestatie sinds de invoering van de wet op 1 juli.

Naast Lai werden maandagochtend zes anderen gearresteerd, onder wie zijn twee zoons, de algemeen directeur en de financieel directeur van Apple Daily. Meer dan tweehonderd agenten voerden huiszoekingen uit op de redactie en in de woningen van de arrestanten. De politie sloot verdere arrestaties niet uit. De actie werd uitgevoerd door een nieuw politiekorps, speciaal opgericht in functie van de nieuwe veiligheidswet.

Volgens een politiebron en een bron van Apple Daily worden Lai en enkele andere arrestanten ook verdacht van fraude. Apple Daily is al lange tijd doelwit van pro-Beijinggroeperingen, die de krant onderuit proberen te halen met beschuldigingen van fraude.

Volgens de Chinese en Hongkongse overheid is de veiligheidswet noodzakelijk om de stabiliteit te herstellen, na ruim een jaar van protesten. Volgens tegenstanders is de wet vooral bedoeld om critici van het Chinese regime te muilkorven. Lai werd sinds de aankondiging van de wet gezien als een van de belangrijkste doelwitten. ‘Het is als leven onder het mes van een guillotine’, zei hij in een interview met Reuters. ‘Het mes is aan het vallen.’

Protestbeweging

Lai, die als 12-jarige van China naar Hongkong vluchtte, is een van de meest uitgesproken critici in Hongkong van het regime in Beijing. Zijn krant steunde de protestbeweging en hij lobbyde bij de Amerikaanse overheid om Beijing onder druk te zetten. Vorig jaar ontmoette hij de Amerikaanse vicepresident Pence en minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo. In Beijing wordt hij als een verrader gezien.

De Chinese overheid liet er bij de lancering van de veiligheidswet geen twijfel over bestaan dat dit lobbywerk zou worden aangeduid als samenspanning met buitenlandse mogendheden. Wel garandeerde ze dat de veiligheidswet niet met terugwerkende kracht zou worden toegepast. Het is onduidelijk hoe Lai zich na 1 juli nog schuldig heeft gemaakt aan ‘samenspannen met buitenlandse krachten’.

Sinds de invoering is de veiligheidswet al verschillende keren toegepast. Op de eerste dag werden tijdens een protestactie tien demonstranten opgepakt vanwege pro-onafhankelijkheidsslogans, later werden vier studenten gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van een pro-onafhankelijkheidsgroepering. Ook werden arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen zes leden van de protestbeweging die Hongkong eerder waren ontvlucht.

Volgens critici heeft de veiligheidswet vooral een groot afschrikkingseffect op de Hongkongse pro-democratiebeweging. Zo hebben aanhangers van de protesten kritische slogans weggehaald, hebben organisaties zichzelf uit voorzorg ontbonden en hebben bibliotheken gevoelige boeken uit de rekken gehaald. Tv-zender RTHK schrapte het satirische programma Headliner, naar verluidt omdat het de draak had gestoken met de politie.

Lai werd dit jaar al twee keer gearresteerd, samen met andere activisten, op verdenking van het aanzetten tot illegale bijeenkomsten. Afgelopen juli gebeurde dit omwille van zijn bijdrage aan een herdenking van het Tiananmenbloedbad van 4 juni 1989. De mediatycoon werd telkens op borgtocht vrijgelaten in afwachting van zijn proces, maar volgens de Chinese krant Global Times zou de kans op borgtocht onder de veiligheidswet veel kleiner zijn.

Lees verder: Vluchten naar Londen is laatste reddingsboei voor jonge activisten uit Hongkong
Een voorhoede van jonge activisten uit Hongkong is de afgelopen weken gevlucht naar het Verenigd Koninkrijk, nu zij gevaar lopen door de veiligheidswetten die China heeft opgelegd. Is ballingschap het lot van de protestgeneratie? ‘Mijn vader zei: blijf weg en kom nooit meer terug.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden