Jimmy Fallon & Evert Santegoeds

Hoe de een glorieerde in The Tonight Show en de ander zat te kniezen in Show Laat van SBS6.

Flop


Het was maandag en Evert Santegoeds had een enorme klotedag achter de rug. De hoofdredacteur van Privé zat aan de desk bij SBS6' Show Laat met het enthousiasme van een peuter die een bord spruitjes krijgt voorgeschoteld. Wat was er aan de hand? Die middag was in Lech het jaarlijkse fotomoment van de koninklijke familie in de Oostenrijkse sneeuw. En hoewel de reportage die Show Laat over het fotouurtje uitzond een vrolijke en optimistisch sfeer schetste, vond Santegoeds het allemaal maar niets. Het fotomoment leek te veel op dat van een jaar geleden. En van het jaar daarvoor. 'En zelfs van het jaar daarvoor. Het is wel heel vaak hetzelfde', mopperde Santegoeds. 'Ze hadden wel wat meer kunnen doen dan op een rijtje staan alsof ze het Nederlands elftal zijn. Ze hadden sleetjes kunnen gebruiken.' En berenpakken kunnen dragen. En de polonaise kunnen lopen terwijl ze zongen 'We zijn er weer bij en dat is prima'. Deden ze allemaal niet, en daar was Santegoeds boos over.


'Het enthousiasme is hier heel ver te zoeken', ging Santegoeds verder. De kalme nukkigheid waarmee hij sprak, verraadde juist een allesverwoestende brandende verontwaardiging van binnen. Of het niet iets te maken zou kunnen hebben met het ski-ongeluk van prins Friso, die dag precies twee jaar geleden? 'Ja, dat zal best. Maar deze datum hebben ze zelf geprikt, met het oog op de deadline van de bladen. Ze kiezen er ook voor om precies in die periode op vakantie te gaan.' Santegoeds zei dat hij aan de bel zou trekken bij zijn vrienden van de RVD. Presentatrice Bridget Maasland zei wat ze moest zeggen: 'Ze zien je aankomen.'


Top


Hij kreeg nog honderd dollar. Dat zei Jimmy Fallon tegen zijn vriend die dacht dat hij nooit de host van The Tonight Show zou worden. Maandag zat hij voor het eerst op de stoel van Jay Leno en dus moesten er keiharde dollars worden ingeleverd.


En daar kwam Robert De Niro al aanlopen. Geïrriteerd legde hij een briefje van 100 op het bureau. Daarna trok Mariah Carey een biljet uit haar decolleté en pakte Sarah Jessica Parker er eentje uit haar hak. Kim Kardashian, Lindsay Lohan, Lady Gaga, Mike Tyson - allemaal waren ze Fallon 100 dollar verschuldigd.


Het was het meest besproken mediamoment in Amerika deze week: zou Fallon het kunnen waarmaken als host van de prestigieuze latenighttalkshow, en een jonger publiek bereiken? Of zou hij net als Conan O'Brien in 2010 genadeloos ten onder gaan en na een paar maanden weer worden vervangen?


Plechtig, traditioneel en zoet, oordeelde The New York Times over het debuut. 'Wat een aardige jongeman', noteerde de krant cynisch.


Fallon is inderdaad een aardige jongeman, die naast een imposante vriendenkring ook aanzienlijk meer talenten heeft dan zijn voorganger Leno: hij is een verdienstelijk acteur, zanger, danser en zelfs rapper.


In de eerste uitzending deed hij samen met frisse prins Will Smith de Evolution of Hip-Hop Dancing, een ludieke serie bekende hiphopdansjes. Het filmpje werd ruim 6,5 miljoen keer bekeken, meer dan welk fragment van Leno dan ook.


Zijn sketches mogen braaf zijn, ze vinden gretig aftrek in het klik-en-deeltijdperk. Fallon is een blijvertje. Daar durven wij wel 100 dollar op te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden