Jimmy Fallon doet het anders: meer zang, dans en imitaties in Tonight Show

De start van Jimmy Fallon als nieuwe presentator van The Tonight Show genereert al weken massale media-aandacht. Eerst draaide het vooral om zijn voorganger, tv-icoon Jay Leno, nu gaat het om Fallon zelf. Wie is de man die vanavond zijn debuut maakt achter de legendarische tv-desk? En is de jeugd nog wel te porren voor zo'n ouderwetse grappenmaker achter een eikenhouten desk?

De poster die NBC gebruikt om de introductie van de vernieuwde Tonight Show te promoten. Beeld NBC
De poster die NBC gebruikt om de introductie van de vernieuwde Tonight Show te promoten.Beeld NBC

Jimmy Fallon (39) is een Amerikaanse acteur, cabaretier en presentator die snel carrière kon maken op de Amerikaanse televisie. Hij viel op dankzij zijn perfecte imitaties en scherpe grappen in het ook al zo legendarische Saturday Night Live, waar Fallon tussen 1998 en 2004 tot de vaste cast behoorde en daar wekelijks de Amerikaanse politiek op de hak nam. Na zijn vertrek bij SNL probeerde Fallon een filmcarrière van de grond te krijgen. Hij speelde rollen in tal van series en films, totdat NBC hem vroeg voor de presentatie van het latenightprogramma ná The Tonight Show. Vijf jaar later schuift hij een uurtje naar voren en mag hij proberen het jonge publiek terug te halen naar de omroep.

Nieuwe helden
Want hoewel Jay Leno The Tonight Show 22 jaar aan de top wist te houden, is zijn publiek wel meegegroeid. Het jonge publiek heeft intussen nieuwe helden ontdekt: Jon Stewart en Stephen Colbert. De frisse, maar vooral kritische aanpak van deze twee Comedy Central-hosts hebben de omroepen voor een dilemma gesteld. Want, wat te doen met de jarenlange traditie van latenightshows? Verjonging is vooralsnog het antwoord van NBC en ABC. Waar NBC afscheid neemt van Leno, heeft ABC succes met Jimmy Kimmel, een 46-jarige komiek die wel een jonger publiek naar een grote omroep weet te trekken. CBS blijft als enige grote omroep gokken op oud en vertrouwd: daar mag David Letterman, ook alweer 66, in elk geval door tot 2015.

Multitalent
Terug naar Jimmy Fallon. Want niet alleen in leeftijd is hij anders dan Leno. Fallon is veel minder een stand-up comedian. Hij is meer het multitalent: acteur, zanger, komiek. Het zal de Tonight Show gevarieerder maken: 'Meer een varietyshow', kondigde hij al aan in interviews. Denk hierbij aan optredens zoals de populaire rap-mashups met Justin Timberlake. De medleys van oude rapsongs onder de noemer The History of Rap - nog uit zijn oude show Late Night - worden massaal gedeeld op internet.

De basis van The Tonight Show blijft evenwel hetzelfde; een openingsmonoloog met wat actuele grappen, de eentweetjes met de orkestleider, de uitgeschreven quasi-spontane grapjes met wereldsterren op de stoelen naast het eikenhouten bureau. Maar verder komt er meer ruimte voor imitaties, zang en dans door de presentator zelf.

Fallon roemt daarbij de allereerste presentator van The Tonight Show Steve Allen, (1954-1957) die ook veel theatraler was dan de man die het latenightgenre 30 jaar lang groot maakte: Johnny Carson (1962-1992), de voorganger van Jay Leno.

Respect voor de traditie
Met de aanpak van Fallon hoopt NBC het jonge publiek aan te spreken, maar tegelijkertijd de oudere, wat conservatievere kijker te behouden. En die taak ziet Fallon ook voor zichzelf weggelegd. Want vernieuwing is okay, maar wél met respect voor de Amerikaanse tv-traditie. Fallon: 'In mijn eigen jeugd was Johnny Carson dé man naar wie mijn ouders altijd keken. De man die altijd grapjes maakte na het lokale nieuws en waar ik - als ik braaf was geweest - voor mocht opblijven om de eerste minuten mee te kijken. Het idee dat er straks kinderen zijn die eventueel voor mij mogen opblijven, doet veel met me. Het is een enorme eer.'

Jimmy Fallon nog in zijn vorige talkshow: Late Night. Beeld getty
Jimmy Fallon nog in zijn vorige talkshow: Late Night.Beeld getty
null Beeld ap
Beeld ap


Première

Vanavond is de eerste uitzending van The Tonight Show starring Jimmy Fallon in Amerika te zien, 23.30 uur lokale tijd.

De eerste uitzendweek kent direct al bijzonder veel hooggeplaatste gasten: Michelle Obama, Justin Timberlake, popster Lady Gaga en de band U2.

In Nederland is The Tonight Show via YouTube te bekijken.

Michelle Obama is deze week te gast bij Jimmy Fallon. Beeld getty
Michelle Obama is deze week te gast bij Jimmy Fallon.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden