Jimmy F. hielp bij arrestatie van mogelijke terrorist, 'AIVD had heisa Rotterdam kunnen voorkomen'

Een tip van 'terrorismeverdachte' Jimmy F., die afgelopen week werd gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij het voorbereiden van een aanslag op een concert in Rotterdam, heeft vorig jaar december een rol gespeeld bij de arrestatie van een mogelijke terrorist in diezelfde stad. Dat blijkt uit gesprekken met bronnen, die uit privacyoverwegingen anoniem willen blijven, en wordt bevestigd door zijn advocaat Karianne Bal.

Peter de Graaf en Robert van der Noordaa
De Maassilo in Rotterdam. Beeld anp
De Maassilo in Rotterdam.Beeld anp

Op 7 december werd de 30-jarige terrorismeverdachte Jaouad A., een Rotterdammer met de Nederlandse nationaliteit, in zijn woning gearresteerd. Hij was in het bezit van een geladen Kalasjnikov en had twee volle magazijnen munitie. Ook werden vier dozen met zwaar explosief illegaal vuurwerk en een groot schilderij met de vlag van IS aangetroffen. De politie zei hem op het spoor te zijn gekomen na een tip van inlichtingendienst AIVD.

Nu blijkt dat de AIVD die tip mede baseerde op informatie van Jimmy F. De 22-jarige hbo-student uit Zevenbergen zou online gesprekken met Jaouad A. hebben gevoerd en er zo achter zijn gekomen dat A. een gevaar vormde. Daarop tipte hij de AIVD, met wie hij regelmatig contact had. Met F.'s goedkeuring zouden zijn computer en telefoon in beslag zijn genomen zodat de autoriteiten er bewijsmateriaal van af konden halen. F. is volgens zijn advocaat later ook in die zaak gehoord. Het OM ontkent dat ten stelligste.

Lokterrorist

Jimmy F.'s rol in die zaak bevestigt eerder onderzoek van de Volkskrant waaruit blijkt dat F. zelf online jacht maakte op terroristen. Dat zeggen bronnen die, net als F., deel uitmaken van de groep Syria General en de subgroep 'Anti-Terreur Infiltratie Eenheid'. Samen met hen probeerde hij in contact te komen met moslims die namens IS aanslagen willen plegen in Europa. Om hun vertrouwen te winnen, gaf hij zichzelf uit als terrorist.

Dat F. die werkwijze erop nahield, was volgens zijn advocaat allang bekend bij de AIVD. 'Er zijn ontmoetingen en telefonische contacten geweest tussen Jimmy en de AIVD', aldus Bal. 'De AIVD had al deze heisa over die terreurdreiging in Rotterdam kunnen voorkomen. En de politie had dus kunnen weten dat mijn cliënt helemaal geen terrorist is, maar juist een terroristenjager.'

Doorverbonden

In de avond van 23 augustus, toen het concert van de Amerikaanse rockband Allah-Las net was afgelast en zwaarbewapende antiterreureenheden in de omgeving van de Rotterdamse Maassilo naar mogelijke terroristen zochten, werd F. volgens zijn advocaat en de bronnen gebeld door de AIVD. De inlichtingendienst waarschuwde hem dat hij door de politie als terrorismeverdachte werd gezien en adviseerde hem zo snel mogelijk contact met de politie op te nemen om te vertellen hoe het echt zat.

Gelijk daarop belde F. 112 om zijn verhaal te doen. Na meermaals te zijn doorverbonden, kwam hij bij het lokale politiebureau terecht. Daar hoorde hij volgens zijn advocaat dat ze hem niet konden helpen. Wel werd een notitie van het gesprek gemaakt. Enkele uren later viel een antiterreureenheid zijn ouderlijk huis binnen en werd Jimmy F. geblinddoekt afgevoerd.

De AIVD wil niet ingaan op de vraag of de informatie over de Rotterdamse terrorismeverdachte van Jimmy F. kwam. Ook wil de inlichtingendienst bevestigen noch ontkennen dat er ontmoetingen met F. waren en dat hij op 23 augustus is gewaarschuwd.

Het OM verdenkt F. nog steeds van drie feiten: betrokkenheid bij terroristische misdrijven, bedreiging en opruiing door middel van geschriften. De rechter-commissaris vond alleen de beschuldiging van opruiing voldoende onderbouwd. Desondanks werd de voorlopige hechtenis van F. woensdag met veertien dagen verlengd.

Lees meer over het Maassilo-incident

Kort na de aanslagen in Spanje gelast de politie een concert in Rotterdam af wegens terrorismedreiging. Speelde 'Barcelona' een rol bij dit besluit? Nee, denkt terrorisme-expert Peter Knoope, verbonden aan het International Centre of Counter-terrorism in Den Haag. 'In Nederland worden besluiten puur genomen op basis van informatie.'

'Het was de week van de terreurdreiging in Rotterdam. De politie nam een dreigement 'zeer serieus', zo serieus dat het onverantwoord werd geacht het optreden te laten doorgaan.' Columnist Bert Wagendorp zag het allemaal aan als een Nederlandse terreursoap.

Jimmy F. werd in de nacht van woensdag op donderdag door een anti-terreureenheid van de Dienst Speciale Interventies van zijn bed gelicht en gearresteerd. Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie bevestigde donderdagmiddag dat daarmee 'de verspreider van het bericht is opgepakt'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden