'Jij bent de laatste die eruit vliegt, dus niet'

NAAM Mirjam Klutman (60)


WOONPLAATS Almere


WERKTE ALS Dossierbehandelaar bij een notariskantoor


DUUR WW-UITKERING: 38 maanden


BIJ NIEUWE REGELING 24 maanden (in 2019)


'Door mijn WW-uitkering kon ik de afgelopen jaren blijven sporten en de auto blijven rijden. Dat was voor mijn zelfstandig functioneren essentieel. Als ze daarin zouden snijden, zou ik me echt gestraft voelen, want je valt al in een financieel en emotioneel gat.


'Jij bent de laatste die eruit vliegt', zei mijn chef altijd tegen mij. Maar plotseling stond ik op straat, dat was in 2010. Van de 14 medewerkers vlogen er 12 uit. Ik was 57 en had mijn leven lang gewerkt. Ik dacht: hop, schouders eronder en doorgaan.


Ik vond al snel een nieuwe baan als secretaresse, maar ik trok het niet. Ik was net gescheiden én ontslagen. Ik voelde me afgedankt. Zonder dat te verwerken, ben ik aan de slag gegaan. Dat hield ik niet vol.


Nu sta ik weer overeind, maar kan ik geen baan vinden. Na drie jaar en twee maanden WW ben ik de bijstand ingerold. Ik solliciteer veel, maar zonder succes. Ik heb alleen een mulo-diploma. Jongeren met een betere opleiding krijgen de voorkeur. Had ik mijn ex niet om me te helpen met de boodschappen, dan weet ik niet of ik zou rondkomen. Ik heb geen reserves en geen alimentatie. Pensioen heb ik ook nauwelijks opgebouwd. Mijn enige luxe is nog het sporten, dat kost me 20 euro per maand.


Toen ik jong was, was ik gelukkig met mijn gezinnetje. Mijn man en ik verdienden prima en onze positie werd steeds beter. Ik dacht zo oud te worden, het liep anders.


Ik wil blijven meetellen. Ik spreek af met mijn vriendinnen en pas op mijn kleindochter. Mijn ex betaalt mijn kaartjes voor de schouwburg en het filmhuis. Ik zit dus niet veel thuis, maar het blijft raar om geen baan te hebben. Ik sta 's ochtends op, maar ik ga niet naar mijn werk. Dat went niet.'


NAAM Jan de Boer (59)


WOONPLAATS Dokkum


WERKTE ALS Constructeur bij metaalbedrijf Prins Dokkum


DUUR WW-UITKERING 38 maanden


BIJ NIEUWE REGELING 24 maanden (in 2019)


'De duur en de hoogte van de WW zijn voor mij belangrijk. Mijn kans op werk is niet groot en als de WW-uitkering afloopt, val ik terug de bijstand in. Dat scheelt honderden euro's per maand. Dan moet de auto de deur uit en moeten we heel zuinig doen. Begin dit jaar meldde het Noorse moederbedrijf Saferoad dat onze fabriek in Dokkum, waar we onder andere vangrails maakten, moest sluiten. We hebben volop actie gevoerd en drie weken gestaakt, maar niets hielp. Op een paar kantoormedewerkers na kwamen 33 werknemers op straat te staan, zonder ontslagvergoeding of sociaal plan.


Ik heb 37 jaar voor het bedrijf gewerkt en ik heb recht op drie jaar en twee maanden WW. Daarna heb ik nog ruim vier jaar bijstand tot mijn AOW. Wil ik aanspraak kunnen blijven houden op mijn voorwaardelijk vroegpensioen dan moet ik in de metaalsector blijven. Zo niet dan lever ik veel pensioen in.


Doordat het UWV de stakingsdagen aftrekt van het laatstverdiende loon, krijgen we een uitkering van 65 procent van het oude salaris, in plaats van de gebruikelijke 70 procent. Die drie weken staken kosten me zo duizenden euro's. Dat is zuur.


Bij een actie van een uitzendbureau stond ik in Leeuwarden tussen honderden werklozen. Dat stemt niet vrolijk: net als veel anderen zoek ik een baan. Ik ben vastbesloten weer te gaan werken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden