Jihadstrijders druppelen Syrië in

Buitenlandse jihadstrijders steken vanuit Turkije de grens met Syrië over. De mujahedin behoren tot groeperingen die zijn gelieerd aan het terreurnetwerk Al Qaida. Dat melden het Franse persbureau AFP en Time Magazine.

AMSTERDAM - Al Qaida zou de burgeroorlog in Syrië willen kapen om een regionaal sektarisch conflict tussen soennieten en sjiieten te laten ontvlammen. De Syrische opstandelingen ontkennen de aanwezigheid van buitenlanders.


Sinds de rebellen van het Vrije Syrische Leger (FSA) vorige week de grenspost Bab al-Hawa bij Turkije op Assads veiligheidsdiensten veroverden, zo'n vijftig kilometer ten noordwesten van de zwaar belegerde stad Aleppo, zouden soennitische strijders Syrië binnendruppelen. Naar eigen zeggen komen ze uit Algerije, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Libië en Egypte. Ze komen de rebellen helpen Assad te verdrijven en streven een salafistisch islamitisch kalifaat na.


Op YouTube plaatsen schimmige Syrische jihadgroepjes filmpjes, waarin gemaskerde en gewapende mannen met dreigende stem in klassiek Arabisch de bevrijding van Damascus én Jeruzalem aankondigen, op de achtergrond hangen zwarte vlaggen met daarop in witte letters de geloofsbelijdenis uit de Koran. Al Qaida gebruikt dezelfde banier.


De grootste beweging is de 'Hulpbrigade van de Jihadstrijders uit Syrië voor de Jihadleer aan de Syriërs'. Al-Jabhat al-Nusra zou begin dit jaar zijn opgericht door Syrische veteranen van de oorlog in Irak. Ze eiste de afgelopen maanden diverse bomaanslagen op gebouwen van de Syrische veiligheidsdiensten op.


Andere filmpjes zijn van het salafistische Ahrar as-Sham, dat raketaanvallen op de Syrische veiligheidsdiensten opeiste, en van al-Baraa Ibn Malik al-Ansari uit Homs, dat dezelfde naam heeft als een in 2005 in Irak opgerichte zelfmoord-eenheid van Al Qaida in Irak (AQI). Dat legde zondag in een audioboodschap een verband tussen de reeks bomaanslagen begin deze week in Irak en de revolutie in Syrië: beide zouden het gevolg zijn van de strijd van de soennieten tegen de ketterse sjiieten.


Wordt de Syrische revolutie gegijzeld door Al Qaida, zoals westerse inlichtingendiensten vrezen? De Syrische rebellen ontkennen elk contact met Al Qaidastrijders. 'Er zijn geen Al Qaida-elementen in de gelederen van het FSA', zei plaatsvervangend opperbevelhebber Malik al-Kurdi maandag herhaaldelijk in een interview met het Arabische dagblad as-Sharq al-Awsat.


Volgens Ibrahim van al-Jabhat an-Nusra scheren westerse media alle jihadstrijders over één kam. 'Ik ben een jihadstrijder, maar ik hoor niet bij Al Qaida', zegt hij in een interview met Time Magazine. 'Jihad is niet hetzelfde als Al Qaida.'


Dat Al Qaida probeert de Syrische revolutie naar zijn hand te zetten, is mogelijk. Vrijwel zeker is dat buitenlandse en salafistische strijders de Syrische grens oversteken. Maar hoeveel dat er zijn, valt niet te controleren. In Syrië zijn vrijwel geen journalisten en alle strijdende partijen hebben zo hun motieven om de aanwezigheid van Al Qaida te benadrukken of juist te ontkennen. De beweging geeft Assad het excuus de protesten tegen zijn regime te diskwalificeren en zijn wrede optreden te rechtvaardigen. De rebellen ontkennen aanwezigheid van Al Qaida in Syrië: ze willen wapens van het Westen, maar dat is bang dat die in handen van jihadisten vallen.


In interviews in de westerse media geven zowel de Syrische oppositie als ondervraagde burgers aan niets te moeten hebben van inmenging door Al Qaida.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.