Jihadproces: getuige kan zich niets herinneren

Vrijwel niets kon getuige Ahmed S. (22) zich meer herinneren van wat hij gezegd heeft bij de politie en de rechter-commissaris. Hij heeft belastende verklaringen afgelegd over drie verdachten in het grote jihadproces. Voor het Openbaar Ministerie zijn dat belangrijke schakels in de bewijsvoering.

Advocate Tamara Buruma arriveert samen met vrouwen gekleed in nikab bij de rechtszaal. Beeld ANP
Advocate Tamara Buruma arriveert samen met vrouwen gekleed in nikab bij de rechtszaal.Beeld ANP

Volgens de politie heeft S. verklaard over 'agressieve broeders' die het vaak over de gewelddadige jihad hadden en die hem hebben 'gehersenspoeld.' 'Ik weet het niet. Ik kan het me niet herinneren. Dat klopt niet, maar het kan wel zijn dat ik het gezegd heb', zo ging het maar door donderdag in de extra beveiligde rechtszaal De Bunker in Osdorp. De rechters hielden hem uitspraken voor die hij in drie politieverhoren had gedaan. Half augustus 2015 stapte S. naar de politie om zijn verklaringen in te trekken. Dat was kort na de arrestaties van Azzedine C. (33), alias Abou Moussa en Oussama C. (19), alias Abou Yazeed.

'Valse verklaringen'

S. realiseerde zich dat zij door zijn 'valse verklaringen' zouden worden gestraft. Hij wilde dat rechtzetten. Hij wilde duidelijk maken dat hij bij de politieverhoren de fout was ingegaan. S. zat daar als ronselverdachte, die een minderjarig meisje aan het ouderlijk gezag had onttrokken. Urenlang werd hij verhoord. Zijn zaak werd uiteindelijk geseponeerd. 'Zo'n gesprek is niet prettig. Je bent bang voor de gevangenis, voor straf. Dan zeg je maar wat de politie wil horen', probeerde S. uit zijn ommezwaai uit te leggen.

Baardje eraf

Na zijn vrijlating had S. zijn orthodoxe uiterlijk veranderd, baardje eraf, djellaba in de kast. Hij is ook minder gaan bidden. Tegen de wijkagent had hij gezegd dat hij afstand had genomen van de 'agressieve broeders' over wie hij uitvoerig had verklaard. Een van hen was Jordi de J., alias Jihad Jordi. Die had hem verteld over zijn verblijf in een trainingskamp in Syrië. Over het schieten en de bommen die vielen. Over een Syrische man die als een soort tolk diende in het kamp. Over de bedragen die je krijgt als strijder. De J. moest in de winter slapen in een tent en vond dat hij niet genoeg training kreeg.

S. herinnerde zich niet dat hij dat verteld had aan de politie. Sterker nog, hij had nooit met De J. over Syrië, Irak of Syriëgangers gesproken. Dat kon rechtbankvoorzitter René Elkerbout nauwelijks geloven. 'U heeft echt nooit aan hem gevraagd hoe het daar was?' Nee, knikte S. 'Ik ben niet zo iemand die het daarover gaat hebben.'

Boze broeders

Hij kende De J. immers niet persoonlijk. Hij kwam hem wel eens tegen op straat en in de moskee, sprak met hem over 'dagelijkse dingetjes', bijvoorbeeld over de vijf zuilen van de islam na het vrijdaggebed. Duidelijk werd dat het begrip vriend voor S. een minimale lading heeft. Voor hem is een ieder 'die een beetje lief' tegen hem doet een vriend.

De suggestie dat S. zijn verklaringen heeft teruggetrokken, omdat hij zou zijn bedreigd door 'boze broeders' uit het netwerk van Azzedine C. en Oussama C., wierp hij gisteren ver van zich. Waarom had hij dat dan tegen de politie gezegd? Aanvankelijk wilde die zijn verklaring niet opnemen, zei S. Het was een smoes om de politie over de streep te trekken.

Verheerlijken

De verdediging probeerde nog inzichtelijk te maken dat S. tijdens zijn politieverhoren veel in de mond was gelegd. Zo wilde Azzedine C. weten of S. de betekenis kent van profileren, hardbloedig en verheerlijken. 'Ik heb met verheerlijken nooit op straat gelopen, alleen gebruikt in het politiebureau', zei S.

Een erg betrouwbare indruk maakt deze voor het OM belangrijke getuige niet. De vraag is hoe de rechters dit relaas gaan wegen. André Seebregts, de advocaat van Azzedine C., is optimistisch. Volgens hem is duidelijk geworden dat S. 'erg makkelijk meegaat met degene die op hem inspreekt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden