Jihado-feminisme: vrouwen zijn even strijdlustig als mannen

Franse terroristen, dat waren mannen, veelal kleine krabbelaars en draaideurcriminelen uit de banlieue. Maar vorige week rolde de politie een terreurcommando op dat geheel uit vrouwen bestond. De socioloog Farhad Khosrokhavar ontwaart een nieuwe vorm van jihado-feminisme, waarbij vrouwen willen laten zien dat ze even strijdlustig zijn als mannen.

null Beeld afp
Beeld afp

Vorige week zondag probeerden Inès Madani (19) en Ornella Gilligman (29) vergeefs een auto met gasflessen in brand te steken, in de buurt van de Notre Dame in Parijs. Gilligman werd woensdag opgepakt op de snelweg bij Orange. Donderdag volgde de arrestatie van Madani, in gezelschap van Sarah Hervouët (23) en Amel Sakaou (39). Daarbij gingen Madani en Hervouët ieder een politieman met een mes te lijf.

De ontmanteling van de vrouwelijke terreurcel kwam niet geheel als een verrassing.

'De laatste maanden zien we steeds meer dossiers van jonge minderjarige meisjes, met zeer verontrustende profielen, keiharde persoonlijkheden', zei hoofdofficier van justitie François Molins begin september. Eerder werden al jonge meisjes gearresteerd omdat ze op internet fantaseerden over het aanvallen van een concertzaal in Parijs of het doden van Joden in Lyon. De vrouwen die vorige week werden opgepakt, zijn de eersten die daadwerkelijk een, weliswaar mislukte, actie hebben uitgevoerd.

Middenklasse

Volgens socioloog Farhad Khosrokhavar komen geradicaliseerde meisjes en jonge vrouwen vooral uit de middenklasse. Ze zijn op zoek naar zingeving en blijken gevoelig voor de propaganda van Islamitische Staat. 20 tot 30 procent bestaat uit bekeerlingen. Sarah Hervouët komt uit een katholiek gezin uit Normandië, maar bij haar arrestatie was ze van top tot teen gesluierd.

In het kalifaat worden vrouwen vooral gezien als huishoudsters annex broedmachines. 'Ik ben naar Syrië gegaan om de strijden, maar dat kan ik niet, hier vecht je alleen met de pannen in je keuken', berichtte een teleurgestelde jihadiste in 2014 aan het thuisfront.

In het Westen worden vrouwen opgeroepen tot volwaardige deelname aan de strijd. Zo ontstaat een merkwaardige mengeling van islamistische ideologie en feminisme, aldus Khosrokhavar: 'De vrouwen willen tonen dat ze tot het einde kunnen gaan, dat geweld niet langer het monopolie van de man is. Ze zeggen: als vrouw kan ik een aanslag plegen, dus ben ik gelijk aan de man in de strijd.'

Anderzijds onderwerpen sommige vrouwen zich geheel vrijwillig aan de patriarchale cultuur van de radicale islam. Zo werd Sarah Hervouët achtereenvolgens als 'vrouw' beloofd aan Larossi Abballa, moordenaar van twee politiemensen in Magnanville, en Adel Kermiche, moordenaar van de priester Jacques Hamel. Beide mannen had ze nog nooit gezien.

Het vrouwelijke terreurcommando werd vanuit het Iraaks-Syrische kalifaat aangestuurd door een man, Rachid Kassim (29). Kassim komt uit Roanne in Midden-Frankrijk, waar hij kinderen begeleidde in een sociaal centrum. In 2012 vertrok hij via Egypte naar het kalifaat. In een propagandavideo van Islamitische Staat is te zien hoe hij eigenhandig een gijzelaar onthoofdt. Hij heeft een eigen kanaal met 300 abonnees op het versleutelde communicatieprogramma Telegram. Daarop adviseert hij aankomende jihadisten. Hij geeft tips voor het misleiden van de inlichtingendiensten en doet suggesties voor terreurdaden. Zo opperde hij begin augustus de mogelijkheid 'om een voertuig met gasflessen te vullen, ze aan te steken met benzine en het voertuig te parkeren bij een druk bezochte plaats.'

Aanslagen verijdeld

De Franse premier Manuel Valls heeft gewaarschuwd dat de terreurdreiging momenteel 'maximaal' is en dat er dagelijks aanslagen worden verijdeld. 'Zelfs in de uren dat we hier spreken worden aanslagen voorkomen.'

Spin in sektarisch web

Zaterdag werd in Parijs een 15-jarige jongen gearresteerd die in contact stond met Kassim. Volgens Franse media is Kassim de spin in een sektarisch web. Vanuit het kalifaat communiceerde hij niet alleen met het opgerolde vrouwelijke terreurcommando, maar ook met de terroristen Larossi Abballa en Adel Kermiche.

Het is onduidelijk waar het vrouwelijke terreurcommando precies had willen toeslaan. Genoemd zijn onder meer het Gare de Lyon in Parijs en de Eiffeltoren. Evenzeer is gesproken over het aanvallen van politiemensen en het aanschaffen van bomgordels. Hoe dan ook, ze zouden hun plannen waarschijnlijk met bescheiden middelen hebben uitgevoerd, zei hoofdofficier van justitie Molins.

Zo vecht Frankrijk niet alleen tegen professionele moordenaars met kalasjnikovs, maar ook tegen amateuristische doe-het-zelvers met gasflessen en keukenmessen. Sinds januari zijn 293 mensen gearresteerd op verdenking van terrorisme. Vrijwel elke dag wordt een aanval verijdeld, zei premier Valls gisteren.

Politieagenten bij Gare de Lyon. Beeld ap
Politieagenten bij Gare de Lyon.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden