Jihadisten blijven Nederland uitreizen

Jihadisten weten nog steeds Nederland uit te reizen naar het strijdgebied in Syrië en Irak, ondanks de pogingen van de Nederlandse autoriteiten om het te voorkomen. Het gaat gemiddeld om zo'n vijf mensen per maand, staat in het geactualiseerde dreigingsbeeld van Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Vlag van IS Beeld reuters

Het dreigingsbeeld meldt dat tot 1 augustus 2015 uit Nederland ongeveer 210 mensen zijn vertrokken. Het aantal terugkeerders ligt op circa 35. Het aantal strijders dat uit Nederland komt en is omgekomen is zeer waarschijnlijk 38. In totaal zijn er nu ongeveer 130 strijders uit Nederland in Syrië en Irak.

Volgens de NCTV is er in Nederland ook een groep die zou willen vertrekken naar het strijdgebied en mogelijk gefrustreerd raakt als dit wordt verhinderd. Van deze mensen kan een aanslagdreiging uitgaan. Schoof constateert ook dat een groeiend aantal Nederlanders in Irak en Syrië promotie weet te maken binnen de groepen waar ze zich hebben aangesloten. Twee Nederlanders spelen een prominente rol binnen de propaganda van de terreurgroepen Islamitische Staat (IS) en Jabhat al-Nusra. Een van hen is in augustus naar alle waarschijnlijkheid omgekomen.

De Nederlandse Syriëganger met de strijdnaam Abu Muhammad al-Hollandi zou vorige maand zijn omgekomen in Aleppo in Syrië. Vorig jaar kwam de Syriëganger in het nieuws met een video waarin hij vanuit Syrië moslims in Nederland opriep om 'een stevige, sterke daad' te verrichten tegen de Nederlandse overheid omdat die Amerika steunt.

Potentieel gevaar

Hoewel van teruggekeerde jihadisten een potentiële gevaar uitgaat, lijkt er bij de meeste Nederlandse terugkeerders geen sprake te zijn van een dreiging van geweld. 'In de eerste helft van dit jaar was er overigens geen sprake van terugkeerders', constateert Schoof. 'Mogelijk komt dit omdat het moeilijk is om toestemming te krijgen om 'het kalifaat' te verlaten en de mogelijke strafrechtelijke vervolging in Nederland die afschrikkend werkt.'

Uit het dreigingsbeeld bleek eind juni al dat de terugkeer naar Nederland dit voorjaar was gestokt. Mogelijk speelt de angst voor repercussies door IS een rol, stelde Schoof destijds. Toen waren er al 32 strijders omgekomen die afkomstig waren uit Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.