nieuwsISLAMITISCHE STAAT

Jihadisten (bijnaam: ‘The Beatles’) voor de rechter in VS voor moord op westerse gijzelaars

Twee Britse jihadisten worden woensdag in de Verenigde Staten voor de rechter gebracht vanwege de marteling en onthoofding van westerse gijzelaars in Syrië. Alexanda Kotey en El Shafee Elsheikh behoorden tot het groepje IS-strijders dat door de gijzelaars ‘The Beatles’ werd genoemd vanwege hun Britse accent. Ze stonden vooral bekend om hun wreedheid.

El Shafee Elsheikh (links) en Alexanda Kotey nadat zij in 2018 waren opgepakt door Koerdische strijders.  Beeld AFP
El Shafee Elsheikh (links) en Alexanda Kotey nadat zij in 2018 waren opgepakt door Koerdische strijders.Beeld AFP

Aan het hoofd van hun groepering stond Mohammed Emwazi, alias ‘Jihadi John’, die op propagandafilmpjes van IS te zien was als de beul die een aantal westerse gijzelaars onthoofdde. Onder hen waren de journalisten James Foley en Steven Sotloff, en de Amerikaanse hulpverlener Peter Kassiq.

De vier IS-leden martelden de gijzelaars in Raqqa, de hoofdstad van het door de terreurgroep uitgeroepen kalifaat dat inmiddels onder de voet is gelopen door de Koerden en het Syrische leger. Zij onderwierpen hen ook aan schijnexecuties en waterboarding. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zou Elsheikh ook gevangenen hebben gekruisigd.

Emwazi werd in 2015 bij een drone-aanval gedood. Het vierde lid van de groep, Aine Davis, werd in 2017 in Turkije veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf wegens lidmaatschap van een terroristische groepering. Kotey en Elsheikh, die beide opgroeiden in Londen, werden in 2018 door Koerdische strijders in Syrië opgepakt en overgedragen aan Amerikaanse militairen in Irak. Volgens Amerikaanse media zijn ze nu naar Alexandria, een stad naast Washington DC, overgebracht. Hier worden ze woensdag voor de rechter gebracht.

Mijlpaal

De aanklacht is een mijlpaal in de jarenlange pogingen van Amerikaanse autoriteiten om leden van IS die misdaden tegen Amerikanen hebben begaan, voor de rechter te krijgen. Inspanningen van de Amerikaanse justitie werden bemoeilijkt door de twijfel van Groot-Brittannië om bewijs tegen de twee jihadisten te delen als zij ter dood zouden kunnen worden veroordeeld. De Amerikaanse procureur-generaal William Barr heeft de diplomatieke impasse dit jaar doorbroken door te beloven dat de mannen geen doodstraf zullen krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden