'Jihadganger' uit Huizen veroordeeld tot 9 maanden voorwaardelijk

De rechtbank in Utrecht heeft de vermeende 'jihadvader' Rachid el J. (32) uit Huizen vrijdag veroordeeld tot 9 maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur. De rechter acht niet bewezen dat Rachid in de voetsporen van zijn jongere broer Soufian wilde treden en dat hij zelf van plan was deel te nemen aan de gewelddadige jihad. Daarom hoeft hij ook niet de cel in. Het Openbaar Ministerie had 20 maanden celstraf geëist, waarvan 10 maanden voorwaardelijk.

Janny Groen
Rachid el J. en zijn advocaten Mr. Tamara Buruma en Mr. Michiel Pestman tijdens de regiezitting in de Bunker in Amsterdam eind vorig jaar. Beeld anp
Rachid el J. en zijn advocaten Mr. Tamara Buruma en Mr. Michiel Pestman tijdens de regiezitting in de Bunker in Amsterdam eind vorig jaar.Beeld anp

Rachid wilde volgens de rechter wel goederen afleveren bij zijn broer, die zich had aangesloten bij Islamitische Staat. Bij huiszoeking in de zomer van 2014 waren twee rugzakken aangetroffen, waarin onder andere batterijen, lampen, horloges, een slaapmatje en een klamboe zaten. Rachid wilde die spullen aan zijn broer geven. Zij zouden elkaar in Turkije treffen.

Met die goederen zou Soufian de strijd voor IS kunnen voortzetten. Omdat Rachid de spullen niet overhandigd heeft, is er geen bewijs dat hij direct heeft bijgedragen aan de gewapende jihad. Wel dat hij voorbereidingen heeft getroffen, aldus de rechter.

Broer

Met de voorwaardelijke celstraf blijft weinig over van de twee zaken die in zomer van 2014 grote ophef veroorzaakten. Op grond van een ambtsbericht van de AIVD waren arrestatieteams van de politie de woningen binnengevallen van twee gezinnen in Huizen, die op het punt zouden staan naar Syrië af te reizen. De kinderen van de twee families, die al snel werden omgedoopt tot 'jihadgezinnen', werden uit huis geplaatst. Huizen kreeg het stempel 'kalifaat van het Gooi'.

De ouders werden vastgezet. Drie van de vier verdachten, onder wie Rachid, werden al na een week vrijgelaten, wegens gebrek aan bewijs. De vader van het andere gezin, Mourad M. (34), werd naar de terroristische afdeling (TA) in Vught overgebracht. Bij hem thuis zou jihadistische documentatie over explosieven, wapens en een zelfmoordaanslag zijn gevonden.

De zaak tegen Mourad M. werd in september stilletjes geseponeerd. Nader onderzoek wees uit dat 'jihadgezin' M. helemaal niet op jihad wilde. In een interview met de Volkskrant vertelde Mourad en zijn vrouw Engelina begin dit jaar hoe groot de impact is van de inval en uithuisplaatsing van hun kinderen. Ze zijn psychisch nog altijd aan het puinruimen.

null Beeld anp
Beeld anp

Het andere 'kalifaatgezin' uit Huizen

Eind augustus 2014 wordt een gezin uit Huizen opgepakt omdat het op het punt zou staan zich aan te sluiten bij IS. Het is groot nieuws, met persconferentie en al. Maar hoe mis zaten de autoriteiten. (+)

Rachid is 'opgelucht' dat hij niet de cel in hoeft, vertelt hij afloop van de uitspraak. Maar tevreden is hij niet. Zijn advocaat Michiel Pestman vindt dat vrijspraak op zijn plaats is. Volgens hem wordt met twee maten gemeten. Hij verwijst naar hulporganisaties die in dezelfde periode goederen brachten naar Syrië. Een medewerker van zo'n hulporganisaties had zelfs ambulances overhandigd aan Rachids broer Soufian. Pestman: 'Die wordt niet vervolgd, waarom mijn cliënt dan wel?'. Hij beraadt zich nog of hij in beroep gaat.

Rachid vindt dat justitie zich te weinig verplaatst in het lot van achterblijvers. Hij was in die tijd continu in zijn hoofd met de oorlog bezig. Hij maakte zich zorgen over zijn broertje, die inmiddels is omgekomen in Syrië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden