REPORTAGE

Jihad-verdachte was zelf bang gemarteld te worden

Verdachte Jordi de J. nam deel aan een terroristisch kamp in Syrië. Maar hij is geen vechter, zeggen 'broeders' en 'zusters'.

Rechtbanktekening van de verdachte Jordi de J. tijdens het grote Haagse jihadproces in de speciaal beveiligde rechtszaal de bunker in Amsterdam-Osdorp. Beeld anp
Rechtbanktekening van de verdachte Jordi de J. tijdens het grote Haagse jihadproces in de speciaal beveiligde rechtszaal de bunker in Amsterdam-Osdorp.Beeld anp

Jihadverdachte Jordi de J. (22) is niet minderjarig, maar toch besluit de Haagse rechtbank donderdag een deel van zijn zaak achter gesloten deuren te behandelen. Vanwege 'de staatsveiligheid', zo wordt na uren beraad zonder verdere uitleg meegedeeld. Opmerkelijk is dat niet de staat zelf of de inlichtingendienst AIVD om gesloten deuren heeft gevraagd, maar de verdediging. Dat kan erop duiden dat De J., die wordt verdacht van deelname aan een terroristisch trainingskamp in Syrië, informatie wil delen die de staatsveiligheid raakt.

Bekeerling De J. reisde in februari 2013, vrouw en pasgeboren zoontje achterlatend, hals over kop af naar Syrië. Hij had net bezoek gehad van de AIVD, die hem te kennen gaf dat hij 'verkeerd bezig' was. De J. ging om met jongens uit Delft die naar Syrië waren vertrokken. Een van hen, Mourad M., die kort na De J.'s aankomst in Syrië martelaar werd, stond op zijn huisadres ingeschreven.

Ook De J.'s moeder had bezoek gekregen van de inlichtingendienst. Zij vertelde dat ze bang was dat haar zoon, die net op hadj naar Mekka was geweest, in Syrië zou gaan strijden.

De AIVD had hem bang gemaakt, verklaart De J. zijn plotselinge vertrek. Hij vreesde te worden opgepakt. Het reisdoel werd Syrië, omdat hij al langer met plannen rondliep te 'emigreren' naar een echt islamitisch land. Hij had filmpjes gezien op internet, waarin de indruk werd gewekt dat de situatie daar snel zou normaliseren. Hij wilde hulp verlenen, is geen vechter. Dat hebben ook 'broeders' en 'zusters' over hem verklaard, staat in het dossier.

Religieuze training

Na het bezoek van de dienst belde De J. een vriend en samen zijn ze op pad gegaan. Ze volgden de instructies van een Turkse kennis uit Delft die voor zijn vertrek naar Syrië een briefje met telefoonnummers bij hem had achtergelaten. Een onbekende Somaliër bracht het duo naar Düsseldorf, waar ze het vliegtuig naar Istanbul namen. Aan de Turkse grens werden ze opgehaald door een Nederlandse strijder. Een paar dagen verbleven ze in een villa in Aleppo, om uiteindelijk naar een kamp te worden gebracht. Daar zouden ze een militaire, ideologische en religieuze training krijgen.

Naar eigen zeggen volgde De J. alleen de religieuze onderdelen. Hij wilde niet vechten. Hij ging mank lopen, simuleerde een enkelblessure, werd naar een ziekenhuis gebracht, waar een arts hem een spuitje gaf. Hij heeft nooit een wapen aangeraakt en ook niet deelgenomen aan conditietrainingen, beweert hij.

Op een gegeven moment viel De J. door de mand. De kampleiders dachten dat hij een spion was. 'Ik was heel bang gemarteld en gedood te worden.' Maar zijn 'broeders' uit Delft, die wisten dat in hem geen stoere strijder schuilt, deden een goed woordje voor hem bij de emir.

Rechtbanktekening van de verdachte (vlnr) Iman B., Azzedine C., Rudolf H., Oussama C., Jordi de J. en Moussa L. tijdens het grote Haagse jihadproces in de speciaal beveiligde rechtszaal de bunker in Amsterdam-Osdorp. Beeld anp
Rechtbanktekening van de verdachte (vlnr) Iman B., Azzedine C., Rudolf H., Oussama C., Jordi de J. en Moussa L. tijdens het grote Haagse jihadproces in de speciaal beveiligde rechtszaal de bunker in Amsterdam-Osdorp.Beeld anp

Staatsveiligheid

Hoe de vermeende spion uit het kamp heeft kunnen ontsnappen, wordt op zitting niet duidelijk. Evenmin waarom De J. niet in een cel werd opgesloten en de Belgische strijder Jejoen Bontinck, die daar ook heeft gezeten en verdacht werd van spionage, wel.

Misschien raakt die informatie de staatsveiligheid en blijft ze daarom achter gesloten deuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden