Reportage

'Jihad' is hard en humorvol, mét nagesprek

Theater De Meervaart in Amsterdam Osdorp nam het initiatief voor een jongerenvoorstelling over radicalisering. 'Het debat verhardt. En wat vastzit moet worden losgeschud.'

Acteurs Saman Amini en Majd Mardo (liggend) in het stuk `'Jihad'.Beeld Sanne Peper

De titel zal wat wenkbrauwen doen fronsen. Maar de makers van de nieuwe jongerenvoorstelling Jihad (14+) willen het beestje bij de naam noemen. Tenslotte gaat de voorstelling over drie vrienden uit Almere, twee broers en één twijfelaar, die naar Syrië gaan om zich aan te sluiten bij de strijd tegen 'ongelovigen', zo maakten ze gisteren bekend in Amsterdam Osdorp.

Bang voor de gewelddadige kant van dit actuele thema is acteur Saman Amini niet: 'Jihad wordt een harde voorstelling, met heftig slot.' 'En veel humor en lucht', vult collega Majd Mardo haastig aan.

Vanaf maandag speelt Jihad een jaar lang op scholen en in theaters, met eind januari een première in Theater De Meervaart, initiatiefnemer van het project.

De zeventig minuten durende voorstelling met livemuziek gaat overal naadloos over in een nagesprek van minstens een halfuur, dat zich voortzet in een onlineomgeving, verzorgd door Abdelkarim El-Fassi van het Rotterdamse Zouka Media. Games spelen eveneens een rol in en om de voorstelling (onder meer met een videowand). Regisseur Daria Bukvic heeft een bestaande, Franstalige toneeltekst van de Belgische schrijver Ismaël Saidi - vorig jaar met succes kleinschalig in Brussel en Antwerpen opgevoerd - fors laten bewerken en vertalen naar de Nederlandse situatie; aanvankelijk kwamen de jongens uit Molenbeek.

Om sensatiezucht, oppervlakkigheid en slachtofferschap tegen te gaan, zoomt het project in op verschillende beweegredenen van deze jongens om Nederland de rug toe te keren. Mardo: 'Ik speel een naïeve Benjamin die zich Superman voelt. Saman een soort weifelende Hamlet - de voorstelling had ook Jihamlet kunnen heten. En Chems Eddine Amar speelt de martelaar, een geloofsfanaticus. Alle drie schrikken ze wanneer ze bij 40 graden Celsius moeten overleven en hun onderneming geen spelletje blijkt. Ze vragen zich af: tegen wie vechten we eigenlijk?'

Het ministerie van Sociale Zaken steekt anderhalve ton in het project. De andere helft komt grotendeels van deelnemende gemeenten die vooral vmbo-scholen gratis toegang en lespakketten willen geven. De 18 zogenoemde Prio-gemeenten, met extra aandacht voor radicalisering, hebben reeds toegezegd. Senf Theaterpartners zet de voorstelling af in Nederlandse theaters.

De spelers zijn Nederlanders met wortels in Iran, Syrië en Algerije. Bang om door de werkelijkheid te worden ingehaald zijn ze niet. Mardo: 'Het debat verhardt. En wat vastzit, moet worden losgeschud.' Gisteren gaven ze een voorproefje van taalgebruik en dialogen:

'Heb je de auto verkocht?'

'Soort van.'

'Wat soort van? Is-ie verkocht of niet?'

'Inshallah.'

'Jaja, inshallah, weet je, dat betekent ook: ik doe niet echt mijn best en als het niet lukt geef ik God de schuld. Als jij die auto niet verkoopt, hebben we geen geld voor tickets.'

Jihad de voorstelling door Theater De Meervaart en SENF. Vanaf maandag try-outs voor scholen en openbaar publiek. Première: 25/1, Theater de Meervaart in Amsterdam Osdorp. Daarna tournee t/m eind van dit jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden