Jihad in Koerdistan na steniging van meisje

De steniging van een 17-jarig meisje in Koerdisch Noord-Irak heeft geleid tot een bloedige jihad, een heilige oorlog. Radicale moslims vechten tegen aanhangers van een van de oudste religieuze bewegingen in het land, de yezidi’s....

Van onze verslaggever Henk Müller

Het meisje was een yezidi. Ze werd door haar dorpsgenoten gestenigd omdat ze haar familie te schande zou hebben gemaakt: ze was verliefd geworden op een moslimjongen en was met hem weggelopen. Radicale moslims zeggen dat ze is vermoord omdat ze zich tot de islam had bekeerd.

De Ansar al-Sunna, islamitische extremisten uit de stad Mosul, heeft een fatwa (religieus decreet) uitgevaardigd waarin de uitroeiing van yezidi’s wordt aangezegd. De heilige plaatsen van de yezidi’s in de stad Shaykan, ten noordoosten van Mosul, zijn in brand gestoken. De geestelijk leider is gemolesteerd. Tientallen yezidi’s zijn de afgelopen maand vermoord.

Hoewel de Koerdische overheid probeert de gemoederen te sussen, is het geweld de afgelopen dagen opgelaaid. Vorige week zondag werden in Mosul twee yezidi-politiemensen vermoord, een paar weken daarvoor hielden radicale moslims een bus aan en haalden er 23 yezidische arbeiders uit om ze neer te schieten. De moord is opgeëist door de radicale moslimorganisatie.

De half miljoen yezidi’s in Noord-Irak zijn Koerden die een van oorsprong oud-Perzische religie aanhangen en geloven in engelen. Radicale moslims zien hen als aanbidders van de duivel. De yezidi’s kennen een strenge hiërarchie, zijn in kasten georganiseerd en trouwen altijd onderling.

Vrijwel dagelijks gaan honderden vrouwen in Koerdistan de straat op om te protesteren tegen het geweld, en tegen de brute eerwraakmoord door yezidi’s. Dorpsbewoners stenigden de 17-jarige Du’a Khalil vorige maand op het dorpsplein van Bashika, even buiten Mosul. Hun daad is de directe aanleiding tot de andere moordpartijen.

De gruwelijke moord op Du’a (haar naam betekent gebed) werd een paar dagen geleden bekend, toen internetbeelden naar buiten kwamen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden