Jiang zweert snikkend trouw aan Dengs hervormingen

Met een korte, sobere plechtigheid in de Grote Hal van het Volk hebben de communistische leiders gisteren afscheid genomen van Deng Xiaoping, de schepper van het moderne China....

Van onze correspondent

PEKING

Tienduizend zorgvuldig geselecteerde genodigden hoorden een uur lang staande toe hoe Jiang stap voor stap het leven van Deng memoreerde. Daarbij schuwde hij de moeilijke periodes van zuivering en rebellie niet. 'We moeten overeenkomstig het masterplan van kameraad Deng Xiaoping handelen om socialistische vernieuwing te bereiken', zo legde Jiang de route naar de volgende eeuw vast.

Maar over de zwartste gebeurtenis uit Dengs politieke loopbaan, het bloedbad onder de democratische activisten op het Tienanmenplein van 1989, stapte Jiang snel heen. 'We doorstonden onze zwaarste beproeving' om chaos te voorkomen, zei hij.

Achter zijn rug stond een doos met de as van de crematie op een voetstuk onder de rode partijvlag met gouden hamer en sikkel. Dengs strijdmakkers, oude revolutionairen in militair uniform of Maopak, hadden moeite zich staande te houden. De jonge garde technocraten, in eigentijdse donkere pakken, straalde zelfvertrouwen uit.

Terwijl de leden van het Politburo Dengs weduwe en de andere in het zwart geklede familieleden condoleerden, klonk het traditionele requiem, dat ook tijdens de uitvaart van partijvoorzitter Mao Zedong en premier Zhou Enlai in 1976 te horen was.

Buiten de met zwarte rouwwimpels getooide hal volgde het Chinese volk de plechtigheid op de televisie. In fabrieken en kantoren luisterde het personeel staande naar de grafrede. De stemming was eerbiedig, zonder veel emoties.

Toen de politie na de bijeenkomst in de Grote Hal van het Volk de hekken opruimde, bleken zich onder de honderden Chinezen die weer bezit namen van het Tienanmenplein ook enkele burgers te bevinden die demonstratief bloemen en spandoeken ter ere van Deng wilden plaatsen bij het monument van de martelaren. Twee van hen waren

gehuld in traditionele witte rouwkleding met witte rouwband. De politie greep snel in. Het grote plein in het centrum van de Chinese hoofdstad bood de rest van de dag een normale, ontspannen aanblik.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden