Jezus, wat een leuk blad

Veel beroemdheden hebben hun eigen glossy, Jezus nu ook.

JEZUS! Beeld
JEZUS!Beeld

Over het tijdschrift Jezus! (het uitroepteken is een onderdeel van het logo, dat laten we verder voor wat het is). 'Wie de Bijbel kent, weet dat Jezus dit nooit gewild zou hebben', schreef iemand op de site van de EO.

Vraagje aan de makers van het blad: gaan jullie er geld mee verdienen? Als ze veertigduizend exemplaren verkopen, spelen ze quitte. Dat gaat lukken. Zoals ze zelf zeggen: 'Veel beroemdheden kregen hun eigen glossy. Maar de bekendste persoon op aarde nog nooit.'

Ze hebben gelijk, er liggen nog veel mogelijkheden voor eenmalige uitgaven. Over Johan Cruijff (die andere Jezus), Anouk, Humberto, Pim Fortuyn, Nick en Simon.

Hoeveel woordspelingen mogen er in een column over Jezus? Nul, als het even kan. Dus meteen maar schoon schip. Deze zinnetjes las ik: Jezus is verschenen; Jezus, wat een leuk blad; Jezus, daar geloven we in; De gniffelende man in de kiosk zei: daar ligt Jezus; Het blad Jezus? Amen; Het is niet wat u verwacht, gelóóf me.

Dat laatste zinnetje is van hoofdredacteur Arthur Japin. Het aardige van de uitgave is dat het precies wél is wat je verwacht. 'Wie de Bijbel kent, weet dat Jezus dit zéker gewild zou hebben.' Jezus Christus kun je op duizend manieren inkleuren. Roep maar iets en het kan op Jezus slaan; ontken maar iets en je hebt ook gelijk. Betrek een willekeurige stelling en het zou best eens, eventueel, je weet maar nooit, zomaar kunnen.

Noem binnen 30 seconden vijf bekende Nederlanders die iets over Jezus kunnen zeggen. Na 12 seconden waren ze er al. Ben Tiggelaar, leiderschapslessen. Menu uit het jaar nul? Kookdominee aan de slag. Jezus en de popmuziek? Leo Blokhuis. En vul de onderwerpen maar in voor Hans Aarsman, Bram Bakker, Goedele Liekens.

Waarom niet, zei de geldschieter. Verspreid door het blad foto's van plekken waar Jezus' voeten ooit hebben gestaan. Mooi idee: zo maak je een virtuele pelgrimstocht met je smartphone. Door de woestijn, naar Nazareth, naar de plek van de Bergrede. In het blad ook een prachtige modereportage, 'de superfoute en supersympathieke figuren uit Jezus' entourage werden gekleed'.

Je hebt gelijk, Goedele: Jezus had iets met deze Maria Magdalena! Verder een enquête, een opsomming van al onze vrije dagen dankzij Jezus, Jezus op je kont als tatoeage. Woonreportage 'Jezus in huis'. Interviews: was Jezus maar een feminist. Nu nog een zoekplaat, wat cartoons en een gadgetpagina en het blad is compleet. Ook mooi: de tussenpagina met '9 x niet waar'. Niet waar: Jezus had lang haar. Niet waar: Jezus was tegen homo's. Niet waar: Jezus had een vrouw.

Volgens de uitgever komt er geen tweede uitgave van Jezus. Zeg maar gerust: niet waar. Andere hoofdredacteur, andere Jezus. Straks wordt het Kerstmis jongens en 'wie de Bijbel kent, weet dat Jezus het gewild zou hebben'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden