Jezus van Suver Nuver wil maar niet deugen

Het lijkt haast een drang naar het hogere. Nu is ook Suver Nuver bezig met een drieluik over 'passie, martelaarschap en de angst voor verdoemenis'....

Marian Buijs

Het beeld komt voor in deel twee van dit drieluik, De Aankondiging, waarmee de groep in deze kersttijd uitkomt. Anders dan je zou verwachten bij de titel is het een fantasie over De Zoon. En daar is hij, 33, de leeftijd waarop Jezus stierf, maar still alive and kicking. Hij weigert te deugen, draagt vrouwenkleren, heeft geen baan en zit zijn ouders in de weg.

Die ouders zijn Fries en zeer gelovig. Ze verhuren een zaaltje aan een koor dat de voorstelling ook echt muzikaal ondersteunt. Zo nu en dan treden de leden op als figuranten en hun aanwezigheid, maar vooral hun gezang, heeft een weldadig en vaak geestig effect.

Het is alsof we in een foute streekroman terecht zijn gekomen. Vader en moeder praten Fries, maar van praten komt het nauwelijks: ze communiceren liever met het zingen van gospels.

Dat is vaak uiterst komisch. De zoon wil het liefst zijn ouderlijk huis ontvluchten, maar voor het zover is maakt hij definitief schoon schip. Hij brengt alle hypocrisie naar buiten.

Meer dan de tekst zijn het de beelden die associatief werken: als de zoon zijn verjaardag viert, knoopt hij zich op aan een kleurige slinger terwijl hij met plakband stigmata in zijn handpalmen aanbrengt. Ach ja, Kerstmis is ook de verjaardag van Jezus.

Tenslotte zien we een gemimede geboorte waarbij Dette Glashouwers gezicht verkrampt van de pijn. Vooral zij heeft een droge humor die verfrissend werkt. Verscheurt en vertrapt de zoon zijn verjaardagscadeau, dan vraagt ze doodleuk of er soms wat is.

Het is een bizarre reeks invallen en associaties en veel touw is er niet aan vast te knopen. Maar Suver Nuver heeft een eigen trouw publiek dat dit soort humor waardeert. Je moet behoorlijk diep spitten om de zin van deze reeks absurditeiten te ontdekken, maar een maffe kerstboodschap is het wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden