Jevgeni Schwarz, Hannah van Wieringen en Fik Meijer

Een nieuwe visie op migratie van Van Houtum en Lucassen, die ook de geschiedenis induiken, een 20 jaar oude van Derrida en andere net verschenen titels.

Redactie
null Beeld
Beeld

David Foster Wallace - Meulenhoff, euro 24,99

De Korte gesprekken met afgrijselijke mannenvan David Foster Wallace (1962-2008), zijn zeventien jaar na de oorspronkelijke uitgave vertaald door Leen Van Den Broucke en Iannis Goerlandt. 'Geen idee waarom ik het doe. Maar dan lig ik het dus te doen met zo'n griet, doet er even niet toe wie. En als ik dan klaar ga komen. Dan gebeurt het. Ik ben geen Democraat. Ik ga niet eens stemmen (...) 'Leve de stoottroepen van vrijheid en democratie!'. Alleen veel harder. Echt schreeuwen in feite. Onbedwingbaar.'

Jevgeni Schwarz - Plantage, euro 14,-

Studenten en alumni van Russische studies in Leiden werkten samen onder de gelegenheidsnaam Hompsy van Wijk aan de vertaling van het toneelstukDe draak van Jevgeni Schwarz (1896-1958), dat snel na de eerste opvoering in Moskou werd verboden. Onderwerp is een kleine stad die in de greep is van een draak tegen wie al tweehonderd jaar niemand in opstand durft te komen. 'Hij valt de vijand plotseling aan, bekogelt hem van boven met stenen, dan stort hij zich steil naar beneden, recht op het hoofd van het paard af en spuwt er vuur overheen, wat het arme dier volledig demoraliseert. En dan verscheurt hij de berijder met zijn klauwen.'

Hannah van Wieringen - De Harmonie; euro 16,90

In honderd bladzijden schetste Hannah van Wieringen in De kermis van Gravezuid (2012, Academica Literatuurprijs) een Noord-Hollandse dorpsgemeenschap. De opvolger is een novelle van 87 pagina's: Prijs de dag voordat de avond valt. Daarin doet Eddy, van de noodlijdende winkel in ijzerwaren aan de gracht achter de Dam, een vondst: onder het bed van een van zijn huursters ligt een een bloedstollend mooi ei.

null Beeld
Beeld

Henk van Houtum & Leo Lucassen - Atlas Contact, euro 19,99

Wie Herman Koch om een flaptekst vraagt, kan hilarische clichés verwachten: 'Dit is zo'n boek waardoor je op de eerste pagina wordt vastgegrepen en niet meer losgelaten', aldus Koch over De ruitervan Jan van Mersbergen, 'een boek dat ik met stijgende bewondering heb gelezen.' Op pagina 1 spreekt een kwijlend paard over het meisje Sandra dat met haar rolkoffertje op de boerderij van haar opa arriveert, om aan haar terroristische vriend te ontkomen.

Jacques Derrida - Boom, euro 9,95

Migratiedeskundigen Henk van Houtum en Leo Lucassen pakken hun onderwerp, een nieuwe visie op migratie, in elk geval grondig aan: het eerste hoofdstuk van Voorbij fort Europa begint niet bij de Syrische vluchtelingenstroom maar op 1 mei 1517. Op die dag braken in Londen rellen uit tegen protestantse vluchtelingen uit Frankrijk en Vlaanderen; een horde van zo'n duizend mannen ging ze te lijf en plunderde hun huizen, 'en de fransozen zouden het bovendien hebben voorzien op de Engelse vrouwen'. De nieuwe visie zelf is een tienpuntenplan dat een alternatief idee bevat voor de opvang van burgers in nood (punt 1: normaliseer, punt 10: mondialiseer).

null Beeld
Beeld

Fik Meijer - Athenaeum, euro 19,99

Ook over vluchtelingen, maar dan anders: Gastvrijheid, een verzameling (college)teksten die de Franse criticus en filosoof Jacques Derrida in 1996 uitsprak en die nu zijn bijeengebracht in een nieuw deeltje van de mooie serie Kleine Klassieken van Boom. Het onderscheid tussen politieke en economische vluchtelingen is niet alleen abstract en inconsistent, aldus Derrida, maar ook hypocriet en pervers: 'Hoe kan er bij een zuiver politieke vluchteling sprake zijn van opvang en asiel als hij van zijn nieuwe woonomgeving geen enkel economisch voordeel mag verwachten?'

Jan van Mersbergen - Cossee; euro 18,99

Hij schreef over Paulus, hij schreef over Jezus en nu is dan de derde grondlegger van het christendom aan de beurt: Jezus' prominentste leerling Petrus die eigenlijk Simon heette en beroemd werd als eerste paus en bewaker van de hemelpoort, maar toch vooral als de schijnbaar toegewijde visser die zijn meester toen het erop aankwam drie maal verloochende ('Ich kenne des Menschen nicht', laat Bach hem zingen). Fik Meijer onderzocht zijn leven of wat er over geschreven is in Petrus - leerling, leraar, mythe. Laatste zin: 'Nu keer ik terug naar de grote wereld van de klassieke oudheid' - het klinkt opgelucht.

Bram Dehouck - De Geus, euro 17,50

Bram Dehouck is de thrillersensatie uit België. Voor zijn debuut kreeg hij in 2010 meteen de Gouden Strop. Die prijs kreeg hij twee jaar later nog een keer. Dat is een imposant gemiddelde, want het net verschenen Witte raaf is pas zijn vierde thriller. Nick Farkas is de zogenoemde 'witte raaf' uit de titel, geweldige manipulator en bedrieger, maar dat heeft maar één collega door - tot er bloed vloeit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden