‘Jeuk’ is succesvolle klassieker naar film van John Cassavetes

THEATER Het thema is een typische toneelklassieker: een middelbaar stel vecht een huwelijkscrisis uit via derden. Daarmee is het onderwerp van Jeuk, het nieuwste toneelstuk van de jonge Brabantse toneelschrijver Marcel Lenssen, niet zo verrassend, de uitwerking gelukkig wel....

In deze voorstelling zet een vrouw (Maria) de latente verwijdering tussen haar en haar geliefde (Richard) op scherp door na haar universitair promotiefeestje een puberale student uit te nodigen bij hen de nacht door te brengen. In hun trendy interieur loopt nog een dissonant rond: een verknipt meisje, door het echtpaar uit de goot gevist. Zij wordt Richards speeltje en dat is Maria een doorn in het oog, naast zijn neiging om lui van bedrijfswinst te genieten.

De namen van de personages komen niet toevallig uit Faces (1968), een cultfilm van John Cassavetes. Lenssen liet zich erdoor inspireren, hield dezelfde nachtelijke tijdspanne aan, maar gaf een eigen invulling aan de situatie. Met succes. Gabberstudent Chet, in trainingspak, vormt een hilarisch contrast met de gedistingeerde Maria en de selfmade Richard. Ook de puntige dialogen nieten zich agressief in elkaar. Met dank aan voormalig Ro Theateractrice Sanneke Bos (Maria), van wie de blik en houding de ander al tot afstand dwingen.

Regisseuse Yvonne van Beukering, die recent in Brabant het nieuwe gezelschap Afslag Eindhoven startte, maakt haar voorliefde voor muzikale en beweeglijke uitbarstingen dit keer dienstbaar aan Lenssens well made play. Haar handtekening kleurt vooral details zoals het ongemakkelijk rondsluipen van het katachtige meisje (Peerke Malschaert).

Jeuk vormt de opmaat van het zesdaagse Zuid-Nederlandse Festival Cement, dat morgen start in Maastricht. Misschien niet de meest eigenzinnige voorstelling van dit festival, wel een goed geschreven en gespeelde productie.

Annette Embrechts

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden