Nieuwsjeugdzorg

Jeugdzorginstelling per direct gesloten wegens problemen met drugs, geweld en onveiligheid

Jeugdzorginstelling Lievenshove in Oosterhout is per direct gesloten na ‘zorgwekkende signalen’ over de kwaliteit van de jeugdhulp en de veiligheid van de jongeren op deze locatie.

Peter de Graaf
Twee bewoners van internaat Lievenshove op een trampoline in de tuin. Beeld Hollandse Hoogte / Joyce van Belkom
Twee bewoners van internaat Lievenshove op een trampoline in de tuin.Beeld Hollandse Hoogte / Joyce van Belkom

Dinsdag zijn de laatste vijftien jongeren, onder wie drie uit Breda en vijf uit Oosterhout, versneld overgeplaatst naar andere locaties. ‘Na een roerige periode sluit Lievenshove na 75 jaar haar deuren nu definitief’, laat het bestuur van jeugdzorgkoepel Juzt in een verklaring weten.

Al langere tijd was bekend dat er veel mis was bij de jeugdzorginstelling, zoals drugsgebruik, geweld, onveiligheid, slechte begeleiding en bestuurlijke wanorde. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is er bij Lievenshove sprake van ‘structurele tekortkomingen’ in de geboden jeugdhulp. ‘Dit geldt voor de kwaliteit van de individuele hulpverlening aan de cliënten, voor de veiligheid van cliënten en voor het leefklimaat op deze locatie’, aldus de IGJ woensdag.

Wantoestanden

De inspectie volgt Juzt al sinds 2016 nauwlettend ‘met het oog op de vele bestuurswisselingen, signalen over de zorgelijke financiële situatie en meerdere reorganisaties’. Vanaf zomer 2018 kreeg de IGK ‘vanuit verschillende bronnen’ steeds meer signalen over wantoestanden bij Lievenshove. Daarom voerde de inspectie onlangs ‘een onaangekondigd onderzoek ter plekke’ uit.

Bij die controle werden zo veel structurele tekortkomingen in de kwaliteit van de jeugdhulp geconstateerd, dat de inspectie vorige week ‘een aanwijzing’ gaf aan de jeugdzorgkoepel. Dat is een zware bestuursrechtelijke maatregel om Juzt te dwingen op zeer korte termijn aan de minimale normen van goede jeugdhulpverlening te voldoen.

‘Gebrek aan verbeterkracht’

Die aanwijzing noopte het bestuur om de locatie versneld te sluiten. Die sluiting hing al langer in de lucht, maar werd vertraagd doordat het lastig was alle cliënten op andere plekken onder te brengen. De vijftien jongeren die dinsdag zijn overgeplaatst, vormden de laatste twee groepen die nog op Lievenshove zaten.

De inspectie signaleert ‘een gebrek aan verbeterkracht’ bij de jeugdzorginstelling, evenals een maandenlang uitstel van verbeteringen en voortdurende onduidelijkheid over de verhuizing van jeugdigen. Het Juzt-bestuur zegt in een verklaring: ‘Ondanks alle extra inspanningen om de veiligheid en kwaliteit te borgen voor de laatste jongeren, kreeg de locatie een formele aanwijzing. Dit onderstreept het eerdere besluit om deze locatie te sluiten.’

Volgens het bestuur is het terrein van Lievenshove sterk verouderd. Mede daarom zijn er zorgen met betrekking tot de veiligheid in en om de locatie. Ook de cliëntenraad vindt het ‘voor iedereen beter’ dat het terrein wordt gesloten. ‘Er is afgelopen jaar geprobeerd om een vorm van veiligheid te creëren, maar het bleek lastig om het hele terrein veilig te maken’, zegt voorzitter Björn Rommens tegen Omroep Brabant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden