Jeugdzorg wil in gesprek met Cohen en Rouvoet

Hans Lomans, voorzitter van de bureaus jeugdzorg in Nederland, zou graag bij minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en de Amsterdamse burgemeester Job Cohen aan tafel willen schuiven om te praten over de probleemgezinnen en het ingrijpen van burgemeesters....

ANP

Lomans meent dat het in Nederland niet mogelijk is dat de burgemeester kan beslissen of een kind uit huis kan worden geplaatst. ‘We hebben dit in Nederland anders geregeld met elkaar, dat moeten we zo houden. Dat betekent dat als een kind uit huis geplaatst moet worden dat er dan eerst naar de rechter wordt toegegaan. Zelfs wij gaan daar niet over. Wij kunnen alleen een verzoek doen, dus dat geldt ook voor de burgemeester’, aldus Lomans.

Cohen vindt dat de zorgtrajecten sneller moeten werken. Volgens Lomans zijn er allerlei instellingen bij deze trajecten betrokken. Hij zou graag in gesprek gaan met al deze instellingen om te kijken waarom het in bepaalde gevallen niet snel genoeg gaat. ‘Ik kan me voorstellen dat een burgemeester bij sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een probleem van openbare orde, zegt: ‘Ik heb de bevoegdheid.’ Daar willen we heus wel over meedenken’, liet Lomans weten.

Rouvoet wil gesprek wethouders
Rouvoet wil met de wethouders van de grote steden praten over de problemen die de Amsterdamse burgemeester Job Cohen signaleert. Cohen gaf donderdag aan dat hij eerder wil kunnen ingrijpen bij gezinnen met kinderen die in de problemen zitten. De minister heeft donderdag gepraat met Cohen over de problemen waar de hoofdstad mee kampt. Hij deelt Cohens observatie dat de groepen jongeren die met problemen in de jeugdzorg zitten en die problemen veroorzaken steeds meer naar elkaar toe groeien. Van de grote steden wil de minister graag horen welke extra maatregelen ze nodig hebben.

Rouvoet heeft Cohen voorgehouden dat de Rotterdamse Doe Normaal-aanpak, met straat- en rondhangverboden, ook in ander steden kan werken. Ook wees hij erop dat het uit huis plaatsen van jongeren nu is voorbehouden aan de Raad voor de Kinderbescherming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden