Jeugdzorg verwacht grote terugloop van budgetten

Ruim de helft van de instellingen in de jeugd- en gehandicaptenzorg verwacht komend jaar tussen de 10 en 30 procent budget te moeten inleveren. Dat is veel meer dan het Rijk met de decentralisatie van de zorg naar gemeenten beoogde.

Een jongen met een knuffelbeer in een speelkamer van een jeugdhulpverleningscentrum. Beeld anp

Vanaf 1 januari zijn gemeenten verantwoordelijk voor alle jeugdhulp, bijvoorbeeld aan kinderen die thuis worden mishandeld of kampen met een stoornis of handicap. Om een 'zachte landing' te garanderen, houden kinderen die nu al zorg krijgen in 2015 recht op dezelfde hulp.

Maar het is de vraag of dat in de praktijk ook zo uitpakt. De regering heeft een bezuiniging van 3 procent op de jeugdhulp ingecalculeerd. Uit een steekproef onder 73 instellingen in de jeugd- en gehandicaptenzorg door onderzoeksbureau Significant, blijkt nu echter dat eenderde van de organisaties komend jaar een budgetkorting tussen de 20 en 30 procent verwacht. Nog eens een kwart denkt tussen de 10 en 20 procent te gaan inleveren.

Afscheid

Met zulke kortingen is het niet mogelijk dat de zorg hetzelfde blijft, zegt Hans Schirmbeck van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, een van de opdrachtgevers van het onderzoek. 'Mogelijk worden locaties gesloten, er moet afscheid genomen worden van personeel. De zorg zal door cliënten als minder worden ervaren.'

Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) denkt dat de continuïteit van zorg in gevaar komt als de budgetten tot 30 procent worden gekort.

Er zit volgens de VNG soms een groot gat tussen de cijfers van het ministerie over het aantal jeugdzorgcliënten in een gemeente en de huidige cijfers van zorginstellingen. 'Mogelijk is dat deels te verklaren doordat het ministerie heeft gerekend met de aantallen kinderen in de zorg in 2012, die een stuk lager waren dan in 2014', aldus een woordvoerder. Het leidt er volgens de VNG toe dat veel gemeenten niet genoeg budget krijgen om voldoende zorg in te kopen.

Geld gebrek

Wethouder René Peters van de gemeente Oss schreef hierover een brandbrief aan staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid). Hij zegt in een spagaat te zitten, omdat zorginstellingen in Noordoost-Brabant dreigen om te vallen terwijl zijn gemeente geen geld heeft om bij te springen.

'Het geld dat wij van Den Haag hebben gekregen voor gespecialiseerde zorg, was ruim 20 procent minder dan wat daar nu in onze gemeente aan wordt uitgegeven' , stelt Peters. 'Na wat schuiven met posten hebben wij de bezuiniging kunnen terugbrengen tot 15 procent. Natuurlijk kan een zorginstelling nog ietsje besparen met efficiënter werken. Maar je kunt niet 15 procent bezuinigen zonder dat de cliënt het merkt.'

Instellingen die vrezen dat de zorg voor bestaande cliënten in de knel komt, moeten zich melden bij de Transitie Autoriteit Jeugd. Van de 73 zorg-aanbieders in de steekproef trok de helft daar al aan de bel. Nog eens 14 procent is dat van plan.

Staatssecretaris Van Rijn schreef vorige week aan de Tweede Kamer dat het 'primair de gemeenteraad is die een oordeel moet hebben over het inkoopbeleid en de maatschappelijke resultaten die hiermee worden bereikt'. Volgens het ministerie kun je niet enkel op basis van inkooptarieven concluderen dat de zorg voor kinderen in gevaar is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.