'Jeugdzorg moet vangnet bouwen voor 18-plussers'

Kinderombudsman Marc Dullaert wil een verplichte veiligheidscheck plus mentoren voor verstandelijk beperkte jongeren die een inrichting verlaten. Op hun 18de vallen deze jongeren van de ene op de andere dag niet meer onder jeugdzorg, waardoor thuis levensbedreigende situaties kunnen ontstaan.

AMSTERDAM - Dat blijkt uit een uitzending van Brandpunt, dat afgelopen weekeinde aandacht besteedde aan de zaak-Daniëlla. Dit verstandelijk beperkte meisje uit Groningen zat jarenlang in een instelling. Ze werd vorig jaar thuis vermoord nadat ze op haar 18de moest terugkeren naar huis omdat ze niet langer onder jeugdzorg viel. Verscheidene instanties waren op de hoogte van de gevaren thuis: Daniëlla's moeder was een relatie aangegaan met een veroordeelde zedendelinquent.


'Dit had voorkomen kunnen worden', zegt Dullaert in Brandpunt. 'De signalen waren overduidelijk dat dit meisje in deze omstandigheden nooit naar huis had mogen terugkeren.' Hij stelt dat op hun 17de moet worden bekeken of jongeren een jaar later zelfstandig kunnen beslissen en veilig naar huis kunnen. Zo niet, dan moeten ze een mentor krijgen.


Op 20 juli 2013 werd Daniëlla thuis zwaargewond aangetroffen. Ze stierf een dag later. Volgens haar moeder was ze van de trap gevallen, maar haar nek was op twee plaatsen gebroken. Ook had ze aan beide kanten gebroken ribben en overal verwondingen. Volgens Brandpunt werd ze mishandeld met honkbalknuppels, broekriemen en stoelen.


De hoofdverdachte is Geert W., de vriend van haar moeder en een veroordeelde zedendelinquent. Op het moment dat W. in het gezin kwam wonen, droeg hij een enkelband. Tot het moment van de moord stond hij onder toezicht van de reclassering.


Het tehuis waar Daniëlla voor haar achttiende verbleef, De Alekamp in Onnen, was volledig op de hoogte. 'We zien in deze situatie een hoog risico op misbruik voor Daniëlla', schreef de instelling in een zorgplan dat door de Volkskrant is ingezien. 'Daniëlla is niet weerbaar en laat veel seksueel wervend gedrag zien.'


Kwetsbaar

Het meisje was kwetsbaar, ook doordat ze in haar leven al eerder seksueel is misbruikt, nota bene in De Alekamp. Daniëlla werd door een oudere jongen meermaals misbruikt. Het gezinsvervangend tehuis valt onder De Zijlen, een instelling met honderden patiënten op meerdere locaties.


De Zijlen voorkwam niet dat het meisje op haar 18de opnieuw in een gevaarlijke situatie verzeild raakte. Haar nieuwe 'stiefvader' Geert W. werd in 2007 in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar celstraf wegens jarenlang seksueel misbruik van twee minderjarige meisjes, zijn toenmalige stiefdochters. Bij het misbruik werd ook een hond betrokken. Eerder werd W. veroordeeld voor openlijke geweldpleging. W. leerde Daniëlla's moeder in de gevangenis kennen via een contactadvertentie.


Ook Lentis, de instantie die de moeder begeleidde, wist volgens de rapporten wat er aan de hand was. Net als het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK), dat in 2010 stelde dat 'betrokken instanties de risico's op gevaar voor de kinderen afwegen en zo nodig ingrijpen'.


De Zijlen en Bureau Jeugdzorg Groningen, onder leiding van de voormalige Groningse korpschef Martin Sitalsing, weigeren te reageren op de zaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden