Jeugdzorg laat baby aan lot over

Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant heeft pas dinsdag aangifte gedaan van het seksueel misbruik dat bijna twee jaar geleden is geconstateerd bij een toen elf maanden oude baby....

Het slachtoffer is een nu bijna drie jaar oud meisje. De eerste drie maanden van haar leven was ze bij haar moeder, die een zwervend bestaan leidde. Het ging niet goed met de baby en de kinderrechter gelastte ondertoezichtstelling. Bureau Jeugdzorg werd gezinsvoogd en het meisje kwam in een pleeggezin terecht. Acht maanden later, in het voorjaar van 2001, werd ze overgeplaatst naar een ander pleeggezin. Bij die gelegenheid kwam het seksueel misbruik aan het licht, vastgesteld door verschillende artsen.

De afdeling Tilburg van Bureau Jeugdzorg meldde het misbruik vervolgens wél bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling, maar verzuimde aangifte bij de politie te doen. Directeur Monica Koning van Bureau Jeugdzorg in Eindhoven, waar het hoofdkantoor staat, heeft geen flauw benul waarom de hulpverleners in Tilburg dat aanvankelijk niet deden: 'Dat is onderwerp van een intern onderzoek.' Ze erkent dat de zorg voor het meisje onvoldoende is geweest: 'Ook de hulpverlening voor het kind is traag op gang gekomen en Bureau Jeugdzorg heeft onvoldoende regie gehouden.'

Het meisje kampt met een ontwikkelingsachterstand. Volgens Koning is echter niet duidelijk of dat te wijten is aan het seksueel misbruik dat op zeer jonge leeftijd heeft plaatsgevonden. De politie moet onderzoeken wie zich aan de baby heeft vergrepen. Bureau Jeugdzorg wil niet ingaan op de vraag of de verdenking uitgaat naar de eerste pleegouders.

Volgens de directeur van Jeugdzorg maakt het meisje het momenteel 'naar omstandigheden redelijk'. Sinds het voorjaar van 2001 woont ze 'veilig' bij pleegouders in Eindhoven. Ook zit ze sinds enkele maanden in een speciaal kinderdagverblijf. Het heeft wel anderhalf jaar moeten duren voordat die plek uiteindelijk geregeld was.

De huidige pleegouders treft geen blaam. Ze hebben lange tijd tevergeefs om hulp geroepen. Ook leefden ze in de veronderstelling dat de gezinsvoogd aangifte zou doen van het seksueel misbruik.

Op de afdeling Tilburg van Bureau Jeugdzorg rommelt het al jaren. Enkele weken geleden is om die reden een crisismanager aangesteld, Kees Tromp. Er zou sprake zijn van een vertrouwensbreuk tussen leidinggevenden en uitvoerenden. Directeur Koning erkent dat 'dingen niet lopen zoals ze zouden moeten lopen'. De afdeling kampt verder met veel zieken.

De interne onderzoekscommissie (bestaande uit een jurist, een gedragswetenschapper en een kwaliteitsfunctionaris) moet binnen een maand rapport uitbrengen over de fouten die zijn gemaakt bij de zorg voor de misbruikte baby. Tevens wordt gekeken of het bureau in andere dossiers 'zaken heeft laten liggen'. Koning: 'Uit die rapportage moet duidelijk worden wat er mis is gegaan, maar vooral ook hoe dat in de toekomst voorkomen kan worden.'

De inspectie voor de Jeugdhulpverlening, het ministerie van Justitie en de provincie Noord-Brabant zijn op de hoogte gesteld van het interne onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.