Jeugdzorg eist nú geld van Teeven

Jeugdzorg Nederland eist dat staatssecretaris Teeven per direct een eind maakt aan het geldtekort voor hulp aan kinderen die onder toezicht zijn gesteld door de rechter. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn alweer wachtlijsten voor een gezinsvoogd. Ook in andere regio's dreigen die te ontstaan. Om die reden heeft GroenLinks vandaag een debat aangevraagd met de staatssecretaris.

AMSTERDAM - De afgelopen jaren werden de wachtlijsten steeds tijdelijk opgelost met incidentele extra gelden. Uit een onderzoek van Deloitte bleek eind 2010 dat de Bureaus Jeugdzorg al jaren structureel te weinig geld krijgen voor hulp aan kinderen die onder toezicht zijn gesteld. Daardoor kunnen door de kinderrechter opgelegde maatregelen niet worden uitgevoerd.

Op basis van de cijfers eiste Jeugdzorg Nederland in januari 8 procent extra budget. Het alternatief: de wachtlijsten laten oplopen of het aantal kinderen per gezinsvoogd (nu vijftien) verder verhogen. De Tweede Kamer vond die alternatieven niet acceptabel. Maar extra geld is niet zomaar gevonden in bezuinigingstijd. Daarom koos staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) voor uitstel van executie: hij liet de Algemene Rekenkamer onderzoek doen naar het financieringstekort in de jeugdbescherming. Vier maanden later is dat onderzoek nog niet begonnen.

Maar in een brief die binnenkort naar de Kamer wordt verzonden, kondigt de Rekenkamer aan niet van plan te zijn het werk van Deloitte over te doen. Wat wel wordt doorgerekend, is nog voorwerp van overleg. Volgens Jeugdzorg Nederland is er geen tijd te verliezen. Er ontstaan nu al wachtlijsten voor kinderen die hulp nodig hebben omdat zij bijvoorbeeld slachtoffer zijn van mishandeling of lijden aan een gedragsstoornis.

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher, verantwoordelijk voor Bureau Jeugdzorg, stuurde over dit onderwerp afgelopen week eveneens een harde brief aan de staatssecretaris. Volgens Asscher is het sowieso al 'tamelijk onduidelijk' waarom Teeven het onderzoek van Deloitte nog eens dunnetjes wil laten overdoen door de Algemene Rekenkamer. Daarnaast is het volgens de wethouder 'onverantwoord om af te wachten tot er ongelukken gaan gebeuren met de kinderen die op de wachtlijsten staan'.

In Amsterdam is er bijvoorbeeld op dit moment geen hulp voor een 16-jarige jongen die verslaafd is aan cannabis, al bijna een jaar niet naar school gaat en geweld gebruikt tegen zijn ouders. Ook op de wachtlijst: een 8-jarig jongetje dat met zijn moeder onlangs uit huis is gezet wegens betalingsachterstanden van het gezin. Niemand houdt het kind nu in de gaten.

Tweede Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks vindt dat het kabinet nu een keuze moet maken. 'Ofwel je stelt een tarief in dat toereikend is voor goede zorg. Of je hebt daar als kabinet lak aan en zegt: jullie doen het maar met het geld dat je hebt. Maar dan accepteer je ook dat een nieuwe Savanna op de loer ligt.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden