JEUGDTHEATER

Wat gebeurt er als een groep kostschooljongens een vliegtuigramp overleeft op een paradijselijk eiland? In Lord of the flies, de klassieke roman van William Golding, loopt dat uit op een verwilderde strijd....

Amsterdam

De gans Gaswain is de hoofdwacht van de Koninklijke Schatkamer van koning Basil. Hij zit in de puree wanneer kostbaarheden en de Kalikak-diamant uit het schathuis worden vermist. De rechter wil hem bestraffen, maar de echte dief besluit zich aan te geven. Joop Doderer leest De echte dief van William Steig voor. Vanaf 8 jaar. Zaterdagmiddag in Delft (Maccustheater), zondagmiddag in Amsterdam (Frascati).

Op dezelfde dag geboren, verliefd op hetzelfde meisje en op dezelfde dag gedood. Dit noodlot treft de tweelingbroers in Bloedlink. De vijftien jonge spelers van Nultwintig brengen de hedendaagse muziektheatervoorstelling 'Bloedlink' van theatervoorziening Cosmic, zaterdag 25 januari in Theater Cosmic.

Haarlem

Twee kinderen zijn zo aan elkaar verknocht dat ze vluchten als hun ouders hen willen scheiden. Onderweg komen ze tot de ontdekking dat ze toch van elkaar verschillen. Koningskinderen heet de succesvoorstelling die Dansend Hart opnieuw op het repertoire heeft genomen. Vanaf 5 jaar. Zondag in De Toneelschuur.

Rotterdam

Honni soit qui mal y pense luidt de ingewikkelde naam van Paul Peyskens' nieuwe toneelstuk, een avondvullende komedie in vier bedrijven, geheel geschreven op rijm. Over verliefde koningskinderen van het Engelse en Franse hof en hun lastige ouders. Vanaf 14 jaar.

Wat doe je als je alleen wilt spelen en je hebt een zusje dat de hele dag aan je kop zeurt? Dan verstop je je tussen het wasgoed. Maar wat te doen als blijkt dat vreemde figuren zich daarin schuilhouden. Dan blijkt een zusje toch nog van pas te komen. Wasgoed is een mimevoorstelling van Pacific Enterprises. Op 29 januari in Rotterdam ('t Kapelletje).

In Tweesprong ontmoeten we zes reizigers, die in hun bagage ook hun persoonlijke eigenaardigheden en (on)hebbelijkheden hebben gepakt. 'Tweesprong' is de nieuwste jeugdansvoorstelling van Danstheater Arena voor publiek vanaf 7 jaar. Op 26 en 27 januari in de Schouwburg.

Circus is een opera van theatergroep Maat over een jongen die van het circus droomt, omdat er thuis nooit wordt gelachen. Vanaf 6 jaar. Zondag speelt Maat de voorstelling twee keer in De Doelen.

Tournee

Het verhaal speelt zich af in een denkbeeldig hoog Noorden, waar alle mannen Jan heten en alle vrouwen Anna. Behalve ouwe, schele Mie Kerkhofs. Die heet Mie, maar is dan ook een zeer speciaal geval. Rosa Sonnevanck speelt Vuur!, de meesterproef van actrice Marit van Bohemen, in een regie van Helmert Woudenberg. Vanaf 12 jaar. Zaterdagmiddag en -avond in Enschede (Rosa Sonnevanck), 28 januari in Utrecht (Akademietheater) en op 1 februari in CC Parnassos, ook in Utrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden