Jeugdtheater Ruigland

Leerzame sciencefictionvoorstelling vol humor en originaliteit

De kinderen hebben al een uur - zonder ouders - door het Bos der Onverzettelijken gestruind. Leuk, zeggen ze, en creepy. Onder leiding van opgewonden reisleidsters in witte overals hebben ze 'omgevingen verkend', bloemen van afvalplastic gemaakt en planten geselecteerd op eetbaarheid. Dit alles om in de overlevingsstand te geraken. De voorstelling Ruigland, die op deze workshop volgt, speelt zich buiten af én in de toekomst, een jaar of honderd verder. Tegen die tijd, zo waarschuwen de makers (BonteHond en Het Syndicaat), heeft de mens zich volledig geplastificeerd, is de aarde uitgeput, zijn de allerrijksten de ruimte in geschoten om een nieuwe planeet te confisqueren en probeert één groepje onderzoekers in een afgeschermde enclave op aarde te overleven. Van dat laatste zijn wij getuige.


De vier acteurs (onder regie van Daniëlle Wagenaar) hebben in het begin nog wel even tijd en energie nodig om als overlevers deze stevige catastrofe voorstelbaar en urgent te maken. Ze proberen hun jeugdige toeschouwers (vanaf 7 jaar) als tijdreizigers te betrekken bij hun ongeruste toekomstvisioen.


Maar eenmaal humoristisch op dreef weten ze educatief klimaatbewustzijn ludiek te vermengen met oprispende groepsconflicten. In hun hagelwitte tenues proberen ze hun lab vol smetteloos witte tonnen met een tochtsluis te beschermen tegen de met bacteriën besmette flora en fauna.


Ondertussen, onder de blote hemel, komt het splijtende gevaar van binnen uit: hun leider is dood (en geplastificeerd te water gelaten) en de strijd om het leiderschap scheurt de groepsband aan flarden. Hilarisch traineert de een na de ander de overlevingsstrijd, met originele creaties van afvalplastic en koelkastdeuren. Al het aardse - liefde, water en madeliefjes - wordt eerst als wezensvreemd en gevaarlijk benaderd, maar blijkt uiteindelijk onschadelijk en zelfs levensreddend. En zo worden de creepy overlevers van vreemde wezens steeds menselijker, gelukkig van de bewuste, progressieve en sympathieke soort.


Ruigland door BonteHond en Het Syndicaat. Vanaf 7 jaar. 22/4, Bos der Onverzettelijken, Jeugdland Almere Stad. Op 2 en 6/5: Jeugdland Almere Buiten. In juni, juli en augustus in diverse parken en op verschillende festivals.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden