Update

'Jeugdstrafrecht beter voor 18-24 jarigen'

Jongvolwassen criminelen hebben er meer aan als zij volgens het jeugdstrafrecht worden berecht. Net als pubers tot 18 jaar hebben mensen tot 24 jaar niet helemaal de controle over hun gedrag, omdat hun hersenen zich nog ontwikkelen. Daarom zouden ze in het strafrecht eerder als minderjarigen moeten worden beschouwd dan als meerderjarigen.

Beeld ANP

Dat vindt een studiegroep van wetenschappers die criminaliteit onder jongvolwassenen onderzocht, zo meldden de Vrije Universiteit Amsterdam en het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) vandaag.

Niet alleen lijken de hersenen van jongvolwassenen meer op die van minderjarigen, maar ook de criminaliteit, levensomstandigheden, sociale en psychologische ontwikkeling, meent NSCR-onderzoeker Peter van der Laan.

Volwassenen tussen de 18 en 24 plegen meer en ernstigere misdrijven dan minderjarigen en oudere volwassenen. Volgens de onderzoekers zouden deze criminelen toch meer gebaat zijn bij jeugdstrafrecht, gezien hun ontwikkeling. Anders dan in het meerderjarigenstrafrecht ligt in het jeugdstrafrecht de nadruk op opvoeding en gedragsverandering. Het meerderjarigenstrafrecht geldt, net als in veel andere landen, voor personen van 18 jaar en ouder.

De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) wees er vorig jaar ook al op dat jonge volwassenen nog niet zijn uitontwikkeld en dat daarmee rekening moet worden gehouden. De raad pleitte toen voor niet alleen voor een apart strafrecht voor jeugdigen, maar ook voor een apart wetboek.

Uit onderzoek blijkt volgens de RSJ dat door pedagogische behandeling het herhalingsgevaar veel kleiner wordt dan wanneer er alleen wordt gestraft. Veel door jongeren gepleegde strafbare feiten zijn leeftijdsgerelateerde 'uitglijders' in plaats van voorboden van een criminele loopbaan, zo stelde de raad. Ongeveer 70 tot 80 procent blijkt maar één keer in de fout te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden