Jeugdorganisatie krijgt pas met 750 leden subsidie

Landelijke jongerenorganisaties moeten in de toekomst ten minste 750 betalende leden tellen, afkomstig uit vijf provincies, om nog voor subsidie van het ministerie van WVC in aanmerking te komen....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Dit staat in de nieuwe subsidieregeling landelijke jeugdorganisaties, die gisteren in de Staatscourant is gepubliceerd. De regeling wordt op 1 januari 1995 van kracht en heeft onder meer betrekking op de jongerenorganisaties van FNV en CNV, Scouting Nederland en politieke jongerenorganisaties zoals de Jonge Socialisten.

Vanaf 1995 wordt ten minste een kwart van de subsidie gebaseerd op de uitvoering van vernieuwingsprojecten, waarvoor de organisaties een plan moeten indienen. De resterende subsidie zal zijn gebaseerd op het aantal leden. Tot dusver is de subsidie historisch bepaald. Bij wijze van overgangsmaatregel blijft dat ook in 1995 nog zo, maar vanaf 1996 geldt het nieuwe systeem.

De voormalige minister van WVC, d'Ancona, had al eerder plannen om op de jongerenorganisaties te bezuinigen. Na overleg met de Tweede Kamer ontwikkelde zij plannen voor een gemengd subsidiesysteem.

De organisaties zouden volgens haar worden geprikkeld om meer vernieuwende activiteiten te ontplooien als daarop een premie zou staan in de vorm van subsidie.

Niet bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden