Jeugdige moed en overmoed

Kampioen van Nederland. Je foto op de cover van BRIDGE. Geen vetpot maar het zoet van de overwinning en de eeuwige roem vergoeden veel....

Kees Tammens

Er is geen tekort aan nationale bridgetitels: open, vrouwen en senioren; teams, paren en individueel. De mixed blijft populair. Kampioenschappen voor studenten en soldaten.

De hoofdprijzen van 2000 zijn op één na vergeven. De Meesterklasse viertallen wordt op 9/10 december beslecht in de RAI in Amsterdam.

Er lopen diverse spelers rond met meerdere titels achter hun naam. De verzamelaar bij uitstek is Anton Maas; hij sloeg in 1975 bij de junioren voor het eerst toe. In totaal schreef hij het formidabele totaal van dertig nationale kampioenschappen op zijn palmares. Een bijzonder jubileum: vijfentwintig jaar achter elkaar kampioen van Nederland!

Afgelopen zondag in het André Boekhorst Centrum in Utrecht was het NK-jeugd in drie leeftijdsgroepen: pupillen(t/m 15), aspiranten (under twenties) en junioren(t/m 25).

Tranen van teleurstelling of van vreugde na het bekendmaken van de einduitslag.

De jeugd dient direct te leren omgaan met de emoties die gepaard gaan aan een denksport. Lang niet altijd beslist de techniek over winst of verlies. Vaak komt de speler met sterke zenuwen en ijzeren wedstrijdmentaliteit als eerste door de finish.

De stap van jeugdbridge naar internationaal topbridge lijkt soms niet eens zo groot. Bas Drijver, twintig jaar jong, was het afgelopen weekeinde bij het NK-jeugd niet van de partij; hij won met Simon de Wijs en Ricco van Prooijen, beiden pas twee jaar junior af, en Jean Paul Vis, al dertig en de juniorentijd vijf jaar voorbij, het invitatietoernooi in Warschau tegen de nationale teams van Polen, Engeland, Oostenrijk en Zweden.

De olympische flirt van bridge gaat onverminderd voort. Het toernooi in de Poolse hoofdstad diende als omlijsting van de 29ste vergadering van het European Olympic Committee.

De veertienjarige Susanne Beuskens raakte tijdens het NK-pupillen niet uitgesproken over haar ervaring in diagram 1.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- 1* 1*

1* 4* pas pas

dbl pas pas pas

'We boden 4*, de tegenpartij doubleerde en ook al kon het twee down, we maakten het precies.' De pupil maakte een gelukkige indruk die nog versterkt werd toen bij de analyse bleek dat de tegenstanders op het spel de manche en zelfs klein slem in klaveren konden maken.

Het spel is voor oost-west niet eenvoudig. West ondernam met het doublet op 4* een poging tot verder bieden. De betekenis van een dergelijk doublet is lang niet altijd duidelijk. De pupil op de oostplaats meende dat de renonce schoppen voldoende kansen in het tegenspel bood en paste. In theorie juist: na de uitkomst met *A krijgt oost twee introevers. West, niet helderziend, kwam uit met een kleine klaveren die leider, Susanne, troefde. De verheugde pupil trok de troeven, werkte *A eruit en claimde tien slagen.

'Klein slem geboden en gemaakt, de tegenpartij down in de manche', luidde het opgetogen commentaar van aspirant Tim Verbeek in diagram 2.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- 2* pas 2SA

pas 3* dbl 4*

pas 5* pas 6*

dbl pas pas pas

Een Multi-2* biedverloop: 2* = zwakke twee in * of *; 3* = schoppen; 4* en 5* = controles; doublet op 6* = ongeloof vanwege de twee zwarte azen.

Ruiten uit, getroefd door de zestienjarige Tim die direct *H speelde, *A, getroefd in de dummy. Ruiten getroefd, *V meegenomen (ruiten uit noord), *A, *H en een harten getroefd, ruiten getroefd en harten getroefd. De laatste ruiten uit noord met *H getroefd en west mocht deze overtroeven met *A, de enige slag voor de tegenspelers.

Op de andere tafel luidde het eindcontract 4*, met als uitkomst *A en schoppen na voor *V in de dummy. De leider troefde een ruiten, nam *A en *H en troefde een harten, troefde een ruiten in zuid en begon op dat moment, te laat, aan de klaveren. West dekte *H met het aas en de leider troefde in de dummy waar nog *H95 lag. Een kleine ruiten voor *V in oost die *V op tafel legde, getroefd in noord, waarna oost met *A10 achter de *H9 nog twee slagen maakte.

Jean-Paul Vis maakte in Warschau in diagram 3 optimaal gebruik van fouten in het tegenspel.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

1* dbl 1* pas

2* pas pas pas

Op de tafel met Drijver/de Wijs als oost-west een kort biedverloop naar 2*: +90 voor Nederland.

Het bieden van Van Prooijen en Vis als noord-zuid was beslist niet ontbloot van jeugdige overmoed.

west noord oost zuid

1* dbl pas 1SA

2* dbl pas 2*

pas 2SA pas 3SA

pas pas pas --

Noord-zuid raakten, met 21 punten in de gecombineerde handen, lichtelijk overboord. Het tweede, superagressieve doublet van noord, na 2*, was daar debet aan.

Het 3SA-contract is met open kaarten geheel kansloos maar er begon licht aan de horizon te schijnen toen west uitkwam met *A waaronder de vrouw van oost tuimelde. West ging door met *H en ruiten, uit noord *3 weg, voor *10 in zuid. Oost gooide een klaveren en een harten af.

De leider, Jean-Paul Vis, speelde harten naar de heer in de dummy en ging verder met *B. West won het aas. Nu bleek de tweede tegenspeelfout; indien oost de driekaart harten intact houdt kan west de tweede hartenslag duiken en blijft de oost-west verbinding in die kleur intact. Nu moest west *A de tweede keer wel nemen; de leider wint 3SA anders met een ingooi in schoppen tegen oost die twee klaverenslagen moet brengen.

Na *A speelde west klaveren, *H in noord, gedoken door oost. Dit leidde naar het eindspel in diagram 4.

Zie diagram 4

De leider stak over naar *V, oost een klaveren weg, en incasseerde *B, *10 uit de dummy weg. Oost mocht de vierkaart schoppen niet inkorten en gooide daarom *B af waarop zuid klaveren naspeelde waardoor hij *9 als de negende slag ontwikkelde: +600 voor Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden