Jeugdig tweetal leidt dans om volleybalgoud

Bondscoach Bert Goedkoop wandelde vrijdag met aanvoerster Cintha Boersma door een bos en voerde een kritisch gesprek met de overige leden van de nationale volleybalploeg....

Van onze verslaggeefster

Tynke Landsmeer

ARNHEM

Na de gewonnen finale gingen de speelsters zich te buiten aan champagne, Goedkoop hield zijn gezicht met moeite in de plooi en oud-spelverdeelster Heleen Crielaard huilde. Op haar plaats speelde een 17-jarig talent dat zich geen raad wist met haar verworven status. 'Ik snap het ook niet. Het ging eigenlijk erg gemakkelijk', stamelde Fledderus.

Woensdag verloor Nederland nog de poulewedstrijd met 3-2, gisteren had de ontketende nationale ploeg in de finale weinig moeite met Kroatië: 15-7, 15-13 en 15-2. Het aanvallende gevaar kwam dit keer niet van Kroatische, maar van Nederlandse zijde, al zag het er simpel uit.

Fledderus speelde de bal naar Leferink, het andere ontluikende talent, en Leferink sloeg het ding voor de voeten van de tegenstander, langs de lijn of via Kroatische handen de tribune in. De twee-eenheid faalde nimmer, maar Goedkoop had ook niet anders verwacht. 'Die twee slagen zelfs in het donker.'

Volgens Fledderus heeft de goede samenwerking met Leferink niets te maken met hun jarenlange samenzijn in Jong Oranje. 'Het is meer dan alleen ervaring. Wij voelen elkaar goed aan. Ik weet precies hoe Elles de ballen wil hebben en zij weet precies waar ze komen.'

De linkshandige Leferink scoorde niet alleen met haar aanval en sprongserve, zij scoorde met haar volwassen spel bovenal bewondering. Zelfs de handen van de Kroatische aanhang gingen voor de Rossumse op elkaar. Hoewel Leferink (1.76 m) de kleinste aanvalster van het toernooi was, werd ze zelden door een Kroatisch blok gestuit. 'Ik zie het blok niet eens. Ik kijk er nooit naar. Soms raak ik wat handen, maar dat is gewoon geluk.'

Volgens Goedkoop is het geheim van het succesvolle tweetal de onbevangenheid waarmee het de tegenstander tegemoet treedt. 'Wij kijken vol ontzag tegen de Russinnen op, zij hebben hen nog nooit zien volleyballen en spelen dus vrijuit.' Die onbevangenheid is volgens de coach overgeslagen op de rest van de ploeg. Bovendien hadden de Russinnen nog nooit van Leferink gehoord. Daardoor richtten zij hun afweer in eerste instantie op de speelsters die zij wel kenden: Boersma en Brinkman.

Toch wilde Goedkoop niet alleen de loftrompet steken over het optreden van zijn topscorer. Het secundaire werk van de oudgedienden Boersma en De Jong vond de coach minstens zo belangrijk. 'Elles kan hier als een ster rondlopen dankzij het werk van anderen. De Jong heeft fantastisch gepasst en Boersma geeft leiding aan het team. Elles kan het echt niet alleen.'

Daar had het publiek geen boodschap aan. Leferink scoorde en dus was Leferink de held. De vele directe punten die zij met haar serve produceerde gingen vergezeld van de opzwepende aanmoedigingen van de vierduizend toeschouwers. Telkens als ze het blok passeerde ging haar vuist de lucht in en daagde ze de tegenstander uit. Het uitzinnige publiek genoot.

Jelic, woensdag nog de gevaarlijke aanvalster aan Kroatische zijde, scoorde zelden langs het blok van Fleurke. De beste blokkeerster van het toernooi had weinig moeite met de harde aanval van de Kroatische. De boomlange (1.90) middenspeelster springt zelden, maar reikt met haar handen zo'n eind boven het net dat zelfs een aanval achter de drie meter voor haar een makkelijke prooi is.

Zaterdag schakelde het nationale team in de halve eindstrijd Rusland uit, de ploeg die nog nooit een EK-finale had gemist. Nederland won de twee sets met 15-7, gaf de derde na een 8-2 voorsprong toch nog uit handen, maar walste in de laatste reeks opnieuw met 15-7 over de Russinnen heen.

Coach Karpol schreeuwde, schold zijn vrouwen uit voor alles wat mooi en lelijk was en ontplofte van woede na het onverwachte verlies. Tien minuten later verscheen hij met zijn roodbehuilde aanvoerster Ogienko voor de pers met een brede glimlach op zijn ronde gezicht.

Het verlies weet hij aan de zware Grand Prix die de Russinnen vlak voor het EK nog hadden gespeeld. Karpol bekritiseerde de wereldvolleybalbond: 'We zijn van Brazilië naar Europa gevlogen en weer terug, waardoor we nooit meer op tijd in vorm konden zijn. Ze denken zeker dat we astronauten zijn in plaats van volleyballers.'

Met de winst op Rusland nam Nederland revanche op de verloren finale van het EK van vier jaar geleden. Toen verloor de ploeg onder leiding van Peter Murphy van de oppermachtige Sovjet-Unie. In Arnhem waren alle omstandigheden in het voordeel van de nationale ploeg. Rusland was moe, Nederland strijdvaardig en het publiek luidruchtig. Het geschreeuw van Karpol werd overstemd door het gefluit van de toeschouwers in de slechts voor de helft gevulde Rijnhal.

Na het succes van zaterdag stroomde het publiek naar Arnhem, waar de kaarten al uitverkocht waren. Honderd supporters mochten tegen gereduceerd tarief een staanplaats rond het veld zoeken, zodat het vrouwenteam eindelijk de erkenning kreeg waarnaar Goedkoop al jaren streeft.

In '91 was de tweede plaats nog goed voor een ticket naar de Olympische Spelen, nu moet de Europees kampioen een zwaar kwalificatieprogramma afwerken om in Atlanta te kunnen aantreden. Een programma dat vermoedelijk zonder Weersing en aanvoerster Boersma moet worden afgewerkt. Beiden hadden van hun Italiaanse clubs vrijaf gekregen voor de Europese titelstrijd, maar moeten zich de komende week weer bij hun clubs melden.

ARNHEM: EK, vrouwen: halve finales: Nederland - Rusland 3-1 (15-7, 15-7, 12-15, 15-7), Kroatië - Duitsland 3-0 (15-7, 15-4, 15-2).

Finale: Nederland - Kroatië 3-0 (15-7, 15-13, 15-2).

Om de derde plaats: Rusland - Duitsland 3-0 (15-6, 15-2, 15-10).

Plaatsingswedstrijden 5 t/m 8: Italië - Oekraïne 3-1, Bulgarije - Wit-Rusland 3-0; vijfde plaats: Bulgarije - Italië 3-2; zevende plaats: Oekraïne - Wit-Rusland 3-0.

Eindstand: 1. Nederland, 2. Kroatië, 3. Rusland, 4. Duitsland, 5. Bulgarije, 6. Italië, 7. Oekraïne, 8. Wit-Rusland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden