NieuwsCriminaliteit

Jeugdcriminaliteit daalt drastisch

Het aantal jongeren tussen de 12 en 18 jaar dat het afgelopen decennium werd verdacht van een misdrijf, is sterk gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2009 ging het nog om 44.000 minderjarige verdachten, in 2018 kwam het aantal uit op 16.000. De grootste afname is te zien in de categorie 12 tot 15 jaar. In een decennium tijd daalde het aantal 12-, 13- en 14-jarigen dat als verdachte werd aangemerkt met 70 procent. Ook in andere Europese landen daalt de geregistreerde jeugdcriminaliteit, hoewel de daling in Nederland sterker lijkt te zijn dan in andere landen, aldus het CBS.

Er is geen consensus over waarom de jeugdcriminaliteit daalt. Een van de hypothesen, zo blijkt uit de recentste Monitor Jeugdcriminaliteit van het ministerie van Justitie en Veiligheid, is dat toegenomen beveiliging de plannen van criminelen in spe frustreert en zo helpt voorkomen dat jongeren het verkeerde pad opgaan.

Een andere hypothese is dat jongeren (en hun ouders) anno nu huiveriger zijn voor riskant gedrag – denk aan alcoholgebruik, zonder diploma van school gaan of criminaliteit – dan vroeger. Los daarvan zou de daling er deels ook aan te wijten kunnen zijn dat de politie minder prioriteit geeft aan de opsporing van jeugdcriminaliteit, en dus ook minder misdaden van jongeren registreert, aldus de Monitor.

Ook onder volwassenen is er een afname van criminaliteit waarneembaar: het aantal verdachten daalde met 44 procent. In 2018 werden in totaal bijna 160.000 mensen verdacht van een misdrijf. Van hen waren acht op de tien man, blijkt uit de cijfers. In elke leeftijdscategorie waren mannen vaker verdachte dan vrouwen, maar 18- tot 25-jarige mannen spannen de kroon: 3,2 procent van alle mannen, tegen 0,6 procent van de vrouwen. Het kleinst was het verschil onder 65-plussers: 0,3 procent van de mannen, 0,1 procent van de vrouwen.

In Den Haag en Rotterdam waren in 2018 meer mensen verdacht dan waar ook in Nederland: 1,6 procent. Ook Lelystad, Vlissingen en Almere sprongen er in negatieve zin uit. De minste verdachten per hoofd van de bevolking telden Dinkelland en Sint Anthonis. Daar werd 1 op de 333 inwoners verdacht van een misdrijf. Grote steden telden relatief gezien twee keer zoveel verdachten als gemeenten op het platteland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden