Jeugdboekenweer opeen vaste plek

Marianne de Wit uit Den Burg wil graag weten of en wanneer de vaste rubriek met jeugd- en kinderboekenrecensies terug komt in de Volkskrant....

Theo Klein

Ze hechten aan een duidelijk herkenbaar, vast hoekje in de krant waarin wekelijks kinderboeken aan bod komen. Tot de zomer van vorig jaar gebeurde dat ook. Maar toen een van de vaste recensentes weg viel, besloot de redactie van Cicero met de rubriek te stoppen. Volgens Aleid Truijens, chef van het boekenkatern, was het de bedoeling dat de recensenten van volwassenenliteratuur ook kinderboeken zouden bespreken.

Daar is niet veel van terechtgekomen. Sinds 1 september werd er in Cicero niet meer dan acht keer over kinderboeken geschreven. 'Het ging maar één keer over literatuur', constateert kinderboekenschrijver Ted van Lieshout teleurgesteld. Hij behoort tot de lezers die vorig jaar protesteerden tegen de verdwijning van de rubriek Jeugdboeken. Sindsdien heeft hij nauwkeurig bijgehouden of de beloofde plek voor recensies van jeugdboeken werd ingeruimd. Dat viel tegen.

Ook Tim Gladdines mailde zijn teleurstelling over de minimale aandacht voor kinderboeken. 'Moeten we maar afwachten of de dames en heren recensenten zin kunnen maken om een kinderboek te lezen (. . .) Wat een aanfluiting vind ik dat.'

Met het stoppen van de rubriek Jeugdboeken kwam er vorig jaar een voorlopig einde aan een lange Volkskrant-traditie. De krant heeft decennia wekelijks een vast hoekje voor deze categorie gekend. Het werd lang gezien als een must; voor ouders met kinderen, voor het onderwijs en voor de bibliotheken.

Voor deze drie groepen, ruim vertegenwoordigd in het lezersbestand van de Volkskrant, was het belangrijk te kunnen rekenen op vaste signalering van nieuwe jeugdboeken, van prentenboek voor de kleinsten tot literatuur voor 15- en 16-jarigen.

Jeugdboeken te laten concurreren met literatuur voor volwassenen werd als een te groot risico gezien. Dan zou de jeugd immers snel het loodje leggen. Om de aandacht voor de jeugdboeken te verzekeren, was de redenering, verdiende deze sector een afgebakende hoek, net als rubrieken voor andere doelgroepen als schakers, postzegelverzamelaars en dammers.

Van de landelijke Nederlandse dagbladen bleven Trouw, NRC andelsblad en Algemeen Dagblad deze filosofie volgen. Wekelijks komen één of meer jeugdboeken in een rubriek aan bod.

De redactie van Cicero hecht nog steeds weinig waarde aan een wekelijkse frequentie of een herkenbaar vignet. 'Goed schrijven over kinderliteratuur betekent pas dat je haar serieus neemt, niet dat je elke week een stukje hebt', aldus Truijens. De afgelopen weken nam de aandacht voor kinderboeken in Cicero weer toe. Marieke Henselmans maakte op 29 december en 12 januari haar entree als schrijfster van een kroniek over kinderboeken. Hij heeft geen naam of vignet, Marianne de Wit heeft hem nog niet opgemerkt, maar hij is er.

Het is de bedoeling dat deze bijdrage eens in de veertien dagen verschijnt op de vierde pagina van het boekenkatern. Marieke Henselmans is schrijfster van het boek Consuminderen met kinderen. Ze leverde eerder bijdragen aan de Volkskrant. In haar rubriek wil ze thematisch aandacht geven aan nieuwe kinderliteratuur, non-fictieboeken en nieuws.

De rubriek verschijnt weliswaar niet wekelijks, maar er wordt volgens Aleid Truijens per keer meer ruimte (ruim twee keer zoveel) voor uitgetrokken dan voor het oude Jeugdboeken. Truijens: 'We zijn in september met de beste voornemens begonnen aan ons plan zelf recensies van kinderboeken te schrijven. Maar we redden het niet. Het kostte te veel tijd.'

Serieuze aandacht voor jeugdboeken betekent bijhouden wat op de markt verschijnt. En dat is niet gering. Eén op de vijf nieuwe boeken in Nederland is een kinderboek. In 1997 waren dat 1273 nieuwe titels. Van de 33,5 miljoen boeken die in 1999 in Nederland werden verkocht, waren er 5,6 miljoen boeken voor kinderen. Truijens in een e-mail aan Van Lieshout: 'Opmerkelijke boeken worden bij ons niet vergeten. Dat geldt de komende tijd ook weer voor kinderboeken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden