Column

'Jeugd, verzet je, trek aan die hotpants!'

School, lieve leerling, omvat alles waar jij je tegen moet verzetten, schrijft columnist Bert Brussen.

Khyslaine, Roos, Rosanne en Miura (allen 14), leerlingen van Groene Hart Rijnwoude, hebben in de kamer van Roos kleding aangetrokken die zij op hun school niet mogen dragen. Beeld Zaza Bertrand.

Nederlandse scholieren worden 'naar huis gestuurd' omdat zij een 'te korte broek dragen'. Wie als scholier een dergelijk artikel onder ogen krijgt zonder vooraf te weten dat het uit 2013 stamt, zou hard lachend memoreren aan al die andere rare vormen van onderdrukking in de jaren '60 en '70 vorige eeuw en zichzelf gelukkig prijzen gewoon in de normale eenentwintigste eeuw te leven.

Hoe groot moet de schok dan zijn als de scholier in kwestie op het eigen poepsjieke lyceum door bebrilde fatsoensrakkers die ruften naar 40 jaar onderwijsverzuring en verschraalde vakbondspercolatorkoffie huiswaarts wordt gestuurd wegens een 'te korte broek'?

Luister goed nu, oh scholier (en stuur het gelijk door aan al je andere klasgenoten): school sucks.

School is een van staatswege goedgekeurde semi-dictatuur binnen een democratische rechtstaat, waar je als jongmens niet uitsluitend slimmer leert worden maar ook wordt geïndoctrineerd met de meest onliberale, onzelfstandige geestdodende vormen van politiek correct fatsoenlijk op-commando-denken, die vrijwel zonder uitzondering haaks staat op de realiteit van vandaag de dag, buiten de gated community die 'schoolplein' heet.

School, lieve leerling, omvat alles waar jij je tegen moet verzetten.

Blokuren gymnastiek
Onderwijs, dat is de gestolde hoop zuur die lang geleden nog doorging voor Hoop en Verandering (in het Engels is dat 'Hope and Change', beter is de ironie niet uit te leggen) maar heden ten dage intellectueel volledig failliet is en zichzelf wanhopig bij elkaar houdt met fascinerende slaap- en gaapopwekkende ideetjes over 'respect', 'fatsoen' en natuurlijk zwaar fysiek geweld zoals blokuren gymnastiek (softbal, buiten, midden in de herfst!), ziektesymptomen als de leerlingenraad (een soort jeugd-D66 waarin aankomend LAKS-voorzitters strijden om het beste cv) en natuurlijk de nauwelijks gecensureerde schoolkrant die bom-me-tje-vol staat met dingen over het NIBUD, Amnesty International en ludieke Wist-je-dat'jes.

Wat ik maar wil zeggen, scholier, is: hoed je voor de fatsoenlijken! De fatsoenlijken, dat zijn je vijanden.

Fatsoen, dat is gewillig meewerken aan Goede Doelen waarover je niet mag nadenken omdat je dan tot de conclusie kunt komen dat hetgeen waaraan je meewerkt (het Glazen Huis, iets met kanker en bn'ers op de Avro, 24 uur niet eten voor Afrika) eigenlijk helemaal niet het ware, goede en schone is waarvan de filosofiedocente die Puck heet, beweert dat het is.

Gefiguurzaagde ganzen
Voorwaar scholier, ik zeg je: fatsoenlijken harken hun tuintjes aan en plaatsen witte gefiguurzaagde ganzen voor hun raam. Fatsoenlijke ouders 'bundelen hun krachten' en sturen hun blanke kinderen naar een zwarte school om 'ook zwarte scholen een kans te geven'.

Fatsoenlijke gymnasiumdocenten vingeren stiekem 6-gym-meisjes tijdens het voorlezen van Vergilius en noemen dat dan geen pedoseksualiteit maar 'echte liefde'. De fatsoenlijke schooldirecteur is sociaaldemocraat en fraudeert gerust met zijn bestuursleden mee uit de gesubsidieerde onderwijspot en de fatsoenlijke voorzitter van het college van schoolbestuur besteedt zijn 900 miljoen aan gratis gekregen onderwijsgelden liever aan een megalomaan stukje volstrekt zinloze nieuwbouw dan aan verbetering van onderwijsmethoden, lesstof, docenten of zelfs ook maar het begin van onderwijsmodernisering.

Fatsoen, lieve leerling, moet je niet doen. Op het moment dat je fatsoen doet, is het eigenlijk al te laat. Dan ben je geworden wie je niet wilde zijn: een docent. Een opvoeder. Een publieke omroeplid. Een columnist voor de zaterdagse Volkskrant. Je ouders.

Blote tampeloeres
Jeugd, verzet je! Trek aan die hotpants! Ook als het niet warm is. Ook als je geen meisje bent. Ga topless of naakt naar school. Gewoon in je blote tampeloeres Latijn volgen, een echte docent met humor laat wel een toga voor je aanmeten. Vraag of je Full Metal Jacket- of Heart of Darkness The Musical mag spelen in plaats van weer die door de leraar Nederlands zelf bewerkte teksten van Bordewijk, op muziek gezet door de leraar muziek, tevens virtuoos pianotalent in het gospelcircuit (je oma heeft al zijn platen, halleluja).

Scholier, jouw tijd is aangebroken! Bezet de schoolkrantredactie en schrijf wat je écht wilt lezen! Grijp de microfoon van de intercom en roep iedereen op per direct naakt te gaan! Blokkeer de gymzaal met tjoekbalnetten en de gruwelijke Brug met Ongelijke Leggers en weiger ooit nog te bewegen zolang er nog een borstwaartsom achteruit op de rekstok moet worden gedaan! Koop Het Winkeltje leeg en vervang de voorraad met uitsluitend ongezond snoepgoed, blikjes Redbull en vers gefrituurde patat! Deel gratis condooms uit aan de bovenbouw, begin je eigen bootleg en speakeasy voor iedereen boven de zestien, bedrijf meer seks op het schooltoilet (bij voorkeur tijdens de les maatschappijleer) en schrijf gerust je eigen absentiebriefjes!

De toekomst, lieve leerling, is van jou.
De fatsoenlijken hebben het verleden.
En het nakijken.

Bert Brussen is hoofdredacteur van ThePostOnline.nl en columnist voor Volkskrant.nl.

 
Blokkeer de gymzaal en weiger ooit nog te bewegen zolang er nog een borstwaartsom achteruit op de rekstok moet worden gedaan!
 
Fatsoen, lieve leerling, moet je niet doen. Op het moment dat je fatsoen doet, is het eigenlijk al te laat. Dan ben je geworden wie je niet wilde zijn: een docent. Een opvoeder. Een publieke omroeplid. Een columnist voor de zaterdagse Volkskrant.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden