'Jeugd mogelijk toch inenten tegen griep'

Het is niet uitgesloten dat het kabinet besluit om alsnog baby's, peuters en tieners te laten inenten tegen de Mexicaanse griep.

ANP

Dat heeft een woordvoerder van minster Klink van Volksgezondheid zaterdag bevestigd. De minister heeft afgelopen maandag de Gezondheidsraad en het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb) gevraagd te onderzoeken of er nog nieuwe risicogroepen moeten worden aangewezen, zodat die ook een preventieve prik kunnen krijgen tegen de griep. Die vraag is actueel geworden nu vrijdag een gezond Nederlands meisje van veertien jaar aan de Mexicaanse griep is bezweken.

Volgens de woordvoerder zijn de Gezondheidsraad en het CIb zelfstandig en nemen ze hun eigen beslissingen. Hun advies aan de minister wordt half november verwacht.

Alleen risicogroepen

Het kabinet heeft eerder dit jaar 34 miljoen vaccins tegen de griep gekocht. Toen de griep minder gevaarlijk leek dan was verwacht, besloot de overheid alleen risicogroepen te laten inenten. Risicogroepen vormen tot nu toe de mensen die nu al elke herfst een griepprik krijgen (ouderen, diabetespatiënten en mensen met bijvoorbeeld hart- of longproblemen), medisch personeel, vrouwen die langer dan drie maanden zwanger zijn en verzorgers van zieken met een zeer zwakke gezondheid die thuis worden verpleegd.

Klink verwacht voor deze groepen 10 miljoen vaccins nodig te hebben. Hij heeft aangegeven de overige vaccins te willen verkopen aan andere landen, maar dan moet volgens hem duidelijk zijn dat de vaccins in Nederland niet meer nodig zijn.

Pleidooi

Deze week pleit in het vakblad Medisch Contact een jeugdarts voor vaccinatie van kinderen tot vier jaar.

De arts, Marianne Begemann, vindt dat juist jeugdartsen de aangewezen personen zijn om te signaleren of de kinderen gevaar lopen door de griep. Zij begeleiden de kinderen immers intensief via de consultatiebureaus. Zij zouden volgens haar ook degenen moeten zijn die de vaccins daadwerkelijk toedienen.

Juist de baby's en de peuters lopen volgens haar grote kans op de griep. Ze hebben nog weinig weerstand en kunnen besmettelijke ziekten snel oppikken door het intensieve lichaamscontact dat ze hebben met anderen. Volgens de jeugdarts kunnen de kinderen de griep ook weer gemakkelijk doorgeven aan hun ouders en bijvoorbeeld grootouders. De groep is naar haar mening tot nu toe te veel over het hoofd gezien.

Rol

Ze vraagt zich in het artikel af waarom de overheid huisartsen zo'n belangrijke rol heeft gegeven in het signaleren van de Mexicaanse griep en bij de inenting van de risicogroepen, die binnen enkele weken begint. Bij de kleintjes zouden de jeugdartsen die rol op zich kunnen nemen, vindt ze.

Griepprik (ANP) Beeld
Griepprik (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden