Jeugd kopje onder in parengeweld

Een Nederlandse junior deed het EK-junioren te Wroclaw ietwat denigrerend af als gepriegel op de vierkante centimeter. Parenbridge betekent voortdurend op de toppen van je tenen lopen....

Kees Tammens

Oud-international Frans Borm, in Polen als begeleider aanwezig, weet dat de Nederlandse jeugdbridgers in viertallen tot de Europese en misschien wel wereldtop behoren, maar hij moest tot zijn leedwezen ook vaststellen dat zij in het parengeweld kopje onder gingen.

Borm kwam tot de conclusie dat zijn pupillen beter functioneren in de strijd om honderdjes dan om tientjes. En juist die kleine bedragen zijn beslissend voor het scoren van matchpoints.

Na een voorronde van twee dagen ging eenderde van het veld naar de finale (in drie categorieën: aspiranten, ‘girls’ en junioren). Zeven van de vijftien Nederlandse paren slaagden daarin.

Aspiranten Erik Verbeek-Ernst Wackwitz stonden zes spellen voor het einde eerste, maar duikelden uiteindelijk naar de vierde plaats.

Bij de ‘girls’ was er een negende plaats voor Laura Dekkers-Marion Michielsen. Vier van de vijf gestarte juniorparen in de eindstrijd maar een rol van betekenis (7,10,19,21) speelden ze niet. Al met al overheerste een gevoel van teleurstelling.

Toch was er dikwijls volop te genieten. Junior Bob Drijver vond in diagram 1 een handige en noodzakelijke speelwijze die velen over het hoofd zagen.

Zie diagram 1

Meestal eindigde het bieden in 2*. West, Drijver, kwam tegen 2* uit met een kleine klaveren, *8 in de dummy, *A in oost, een gierige *5 in zuid. De leider had er verstandig aan gedaan om *H te deblokkeren: flexibel om zo verbinding met de klaveren (eventueel snit op *B) in de dummy te behouden. Oost, Merijn Groenenboom, speelde goed schoppen in voor *V in west die ruiten vervolgde en daarmee het perfecte tegenspel voortzette. De leider won *A en speelde harten naar *B in zuid en *H in west. Daarna volgde de elegante en noodzakelijke manoeuvre. West incasseerde *A en maakte zo een hartenintroever in de dummy onmogelijk. Een tweede keer ruiten voor *H in de dummy. De leider sneed weer in harten, een kleine harten naar *10. Zuid incasseerde *H en keek teleurgesteld toen west nog een troefslag overhield. *H meegenomen en met troef van slag naar *B in west die nog een exitkaart, de laatste ruiten, had en van slag ging voor *V in oost. De leider troefde maar verloor een harten aan *V van oost voor een kostbare één down en 70% voor oost-west.

Ons best scorende juniorpaar, Dennis Stuurman-Frank Visser schuwde in diagram 2 de harde hand bepaald niet.

Zie diagram 2

De preëmptieve sprong naar 3* op het zevencijferige telefoonnummer is van hoog juniorengehalte. Het weerhield west niet om 3SA te bieden. Dat wordt gemaakt met de dubbele schoppenstop plus *V in west om de aanval in schoppen of harten te couperen. Oost vertrouwde 3SA niet en ging met 4* op zoek naar de manche in * of *. Zuid, Stuurman, had met 4* nog een verrassing achter de hand. Noord, Visser, zag, met zelf een 1SA-opening in handen, een waar spektakel aan zich voorbij trekken. De 7-5(6) verdeling in zuid was bekend en noord-zuid maken veel slagen met harten als troef. Maar zou 5* gemaakt worden? Noord meende – terecht naar later bleek – van wel en redde met 5*.

Na een ruitenuitkomst, *B in de dummy en *A in oost, getroefd in zuid, ontwikkelde de leider eerst de schoppen. West won *A en gaf oost introever in die kleur. Oost nam *A mee; *A was de tweede downslag voor +300 maar wel een beloning van 68% voor het avontuur van noord-zuid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden