Update

Jeugd in politiek in opstand tegen pensioenakkoord

Jongerenorganisaties van regeringspartij VVD, de JOVD, en die van oppositiepartijen PvdA, D66, GroenLinks en SGP komen samen in actie tegen het pensioenakkoord van het kabinet, werkgevers en de vakbeweging. De jongeren hebben eerder al afzonderlijk binnen hun eigen partij aan de bel getrokken over het akkoord, omdat ze vrezen dat de jeugd moet betalen aan een pensioen voor ouderen waarvan ze zelf niet meer kunnen genieten.

Screengrab van pensioen-opstand.nl.

De jongerenorganisaties hebben vandaag de actiewebsite pensioen-opstand.nl gelanceerd met het Alternatief Voor Vakbond. JOVD-voorzitter Martijn Jonk hoopt dat er zo breed mogelijk verzet komt tegen het pensioenakkoord. Vandaag rond het middaguur hadden ruim 100 mensen het manifest op de website ondertekend.

Jonk is teleurgesteld dat een meerderheid van de Tweede Kamer, waaronder de eigen VVD, groen licht heeft gegeven aan uitwerking van het pensioenakkoord. In zijn ogen moet de politiek meer de regie nemen om risico's bij pensioensparen eerlijker tussen jong en oud te verdelen.

'PvdA ziet jongere generatie over het hoofd'
De Jonge Socialisten, de jeugdorganisatie van de PvdA, gaf eerder ook al aan teleurgesteld te zijn in de eigen fractie. De PvdA heeft ingestemd met uitwerking van het pensioenakkoord na extra toezeggingen van minister Henk Kamp (Sociale Zaken) voor mensen met een laag inkomen die al lang in een zwaar beroep werken. Zij moeten zonder al te veel inkomensverlies toch met 65 jaar met pensioen kunnen als de AOW-leeftijd in 2020 naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar gaat. Volgens de Jonge Socialisten heeft de PvdA-fractie goed geluisterd naar de roep vanuit de vakbonden om vooral de ouderen te ontzien, maar ziet zij jongere generaties (50-minners) volledig over het hoofd.

De jeugd van de andere regeringspartij CDA, verenigd in het CDJA, deelt de kritiek van de andere jongerenorganisaties, maar doet niet mee aan de actie. Volgens CDJA-voorzitter Arrie Vis loopt het gesprek over de uitwerking van het pensioenakkoord nog met de fractie. Verder stelde hij dat zijn partij ook meer gelooft in het overlegmodel van sociale partners dan bijvoorbeeld de VVD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden