JERUZALEM

In het land waar werkelijk alles door rabbijnen wordt bediscussieerd, is er eindelijk duidelijkheid over seks door vrouwelijke spionnen in diensttijd. Kort gezegd: het mag.

Rolf Bos

Rabbijn Ari Schvat oordeelt in zijn notitie 'Verboden seks in het belang van de nationale veiligheid' dat agentes de vijand mogen verleiden als dat tot informatie leidt waarmee de staat Israël zijn voordeel kan doen. Was het immers niet de Joodse Esther die volgens de Bijbel de Perzische heerser Xerxes I er via haar bed van weerhield duizenden joden te vermoorden?


Die rabbinale zegen zal bij de geheime dienst Mossad niet tot een revolutie leiden. Want ze deden daar al lang aan 'honingvalmissies'. Mordechai Vanunu, die het bestaan van Israëlische atoomwapens aan de Britse pers onthulde, werd in 1991 door agente 'Cindy' verleid vanuit Engeland naar Rome te reizen, alwaar hij door agenten gekidnapt werd en naar Israël gebracht.


En dan is er nog de huidige Israëlische leidster van de Kadima-partij, Tzipi Livni, die in haar jonge jaren als geheim agente jacht maakte op PLO-terroristen in Parijs en Athene.


Rabbijn Schvat maakt wel een voorbehoud. Wordt een agente als verleidster ingezet, dan is het gewenst dat ze ongetrouwd is.


Rolf Bos


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden