Jeruzalem vernoemt metrostation naar Trump als dank voor erkenning als Israëlische hoofdstad

De Amerikaanse president Donald Trump krijgt zijn eigen metrostation in het hart van Jeruzalem. Het naar Trump vernoemde metrostation bij de Klaagmuur moet het eindstation worden van een omstreden metrolijn die de Israëlische minister van Vervoer Yisrael Katz wil laten aanleggen.

Buitenlandredactie
Donald Trump op kerstavond Beeld ap
Donald Trump op kerstavondBeeld ap

Katz zei eerder deze week dat hij besloten heeft het geplande metrostation naar Trump te vernoemen als dank voor diens 'dappere en historische besluit Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël'. Trumps besluit lokte felle kritiek uit in de Arabische wereld. Ook bondgenoten van de VS, zoals Nederland en Groot-Brittannië, keurden de stap af.

De geplande metrolijn moet een verlengstuk worden van de hogesnelheidslijn die momenteel wordt aangelegd tussen Tel Aviv en Jeruzalem, een project dat ongeveer anderhalf miljard euro gaat kosten. De metrolijn is ongetwijfeld het meest omstreden deel van het project. Het is de bedoeling een drie kilometer lange tunnel aan te leggen, tot onder de Oude Stad van Jeruzalem met zijn heilige plaatsen voor Joden, moslims en christenen.

Het staat wel vast dat er vooral van Palestijnse kant zal worden geprotesteerd tegen de boor-en graafwerkzaamheden in de buurt van de Al-Aqsa Moskee, de op twee na heiligste plaats voor de moslims. Voor de Palestijnen is het een ultieme belediging dat het station de naam van Trump krijgt, de man die in hun ogen Jeruzalem heeft 'verkwanseld' aan de Israëli's.

De Israëlische minister van vervoer Yisrael Katz Beeld afp
De Israëlische minister van vervoer Yisrael KatzBeeld afp

Verwacht wordt dat het project tot allerlei bezwaarschriften en rechtszaken zal leiden, ook al omdat onder de Oude Stad archeologische resten liggen van de drieduizend jaar lange geschiedenis van Jeruzalem. Vorig jaar kwamen Israëlische archeologen ook al in het geweer tegen plannen een stuk grond waar al opgravingen waren gedaan toe te voegen aan het terrein van de Klaagmuur.

Niettemin is Katz vastbesloten het project door te drukken. Een woordvoerder van zijn ministerie zei te verwachten dat het Israëlische kabinet de plannen komend jaar definitief zal goedkeuren, ondanks alle protesten. 'Er is geen enkele reden waarom deze lijn niet zou worden gebouwd', zei hij. 'We weten uit ervaring hoe we met niet minder lastige tegenwerking moeten omgaan.'

Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Welke risico's kleven daaraan?
Drie redenen waarom het besluit om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen, zo omstreden is.

Met besluit Jeruzalem te erkennen als hoofdstad Israël veroorzaakt Trump ware diplomatieke aardbeving
President Trump denkt de impasse te doorbreken met zijn Jeruzalem-besluit. Maar zijn vijanden profiteren. Lees hier het Volkskrant-commentaar van buitenlandredacteur Bert Lanting.

Trump negeert waarschuwingen en zal vandaag Jeruzalem erkennen als hoofdstad van Israël
President Donald Trump zal de Amerikaanse ambassade in Israël verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Daarmee negeert hij een lange reeks waarschuwingen uit de Arabische wereld en Europa.

Trump dreigt landen die voor VN-resolutie over Jeruzalem stemmen financieel te straffen
De Amerikaanse president Trump dreigt landen financieel te straffen, ook bondgenoten van de VS, als zij vandaag stemmen voor een VN-resolutie over Jeruzalem. In de resolutie wordt Washington opgeroepen om de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël in te trekken. De VS troffen de resolutie maandag met een veto in de Veiligheidsraad.

Trumps dreigementen werken niet: overgrote deel VN verwerpt zijn Jeruzalem-besluit
De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag een forse nederlaag geleden in de Verenigde Naties. Ondanks zijn dreigementen te stoppen met financiële hulp verwierpen 128 landen Trumps besluit om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden